Epidemija novega koronavirusa

Slovenski epidemiologi imajo situacijo pod nadzorom, prosijo pa za pomoč. Pomagamo jim lahko tako ...

B.K.
23. 6. 2020, 11.46
Posodobljeno: 23. 6. 2020, 11.53
Deli članek:

Trend upadanja okužb v Evropi se ustavlja. Vidimo nove, manjše vrhe. Za zajezitev epidemije se trudijo vse države, to ni delo zgolj ene države.

STA
Mario Fafangel

V svetu je epidemija v polnem zamahu. Imamo že čez osem milijonov primerov okužb, v Sloveniji pa smo že prekoračili 1.500 primerov. Število primerov v svetu je v porastu, a težko govorimo o drugem valu. Gre bolj za drugi vrh, saj se epidemija nadaljuje, je na danšnji novinarski konferenci izpostavil predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel.

Epidemiološka slika v Sloveniji

V Sloveniji smo včeraj identificirali 13 novih primerov, dan prej samo enega, ta teden torej 14. Povečanje primerov so strokovnjaki ob sproščanju ukrepov in odpiranju mej pričakovali, je dejal Fafangel. Doslej je bila večina primerov uvoženih, epidemiologi zaenkrat situacijo obvladujejo. Absolutne številke v tej fazi jih še ne skrbijo. Če bodo števila okužb še naprej nihala tako kot doslej, to pomeni, da zadeve obvladujemo. Če bo trend jasno naraščal pa bo stroka predlagala nove ukrepe.

Prejšnji teden smo imeli 25 novih primerov, od teh je bilo 13 primerov uvoženih, večinoma iz držav na rdeči listi. 10 primerov je bilo dodatno povezanih s temi uvoženimi okužbami, pri dveh primerih pa je bila epidemiološka slika zabrisana. Pri nobenem primeru ni bila zaznana jasna lokalna okužba.

Med trinajstimi primeri včeraj je bilo šest uvoženih. Trije iz Bosne in Hercegovine, po eden pa iz Srbije, Kosova in Hrvaške. Pri enem primeru gre za neznani vir.

Kaj lahko storimo za omejitev širjenja okužb?

Števlike so še vedno relativno majhne, lahko jih obvladujemo, a moramo biti pozorni. Delovati moramo samozaščitno, karantena se mora spoštovati, je bil jasen Fafangel.

Kar si epidemiologi najbolj želijo je, da uvoženi primeri ostajajo v karanteni. Če se karantena upošteva, je tveganje za širjenje manjše. Želja epidemiologov je, da osebe, ki pridejo iz držav, ki niso varne, ostanejo v karanteni. Tako ščitimo zdravstveni sistem in zdravje ljudi.

Kontaktom lahko sledimo, a kadrovska podhranjenost postavlja omejitve

Imamo 27 aktivnih epidemiologov, kar omejuje možnosti epidemiološkega poizvedovanja, je poudaril Fafangel. Zato zdravniki državljane naprošajo, naj imajo čim manj kontaktov, naj skrbijo za higieno in držijo distanco v družbi. Sedaj ima vsak primer v povprečje večje število kontaktov kot v času, ko so veljali ukrepi. Teh naj bo čim manj, da bodo epidemiologi lahko opravljali svoje delo. Manj kontaktov pomeni namreč manj obremenjenosti za epidemiologe in lažje sledenje kontaktom.

Kako se obnašati na dopustu?

Na morju oziroma na dopustu naj ljudje upoštevajo navodila o fizični distanci, družijo naj se v manjših skupinah in ne prehajajo med skupinami. Socialni mehurčki pomagajo pri zamejevanju okužb, poudarja Fafangel in državljane poziva, naj se družijo v manjših skupinah in tako preprečijo nenadzorovano širjenje.