Prestregli izstrelke

Nov napad Hutijev na Saudovo Arabijo, a izstrelke so prestregli

B.K.
23. 6. 2020, 10.14
Posodobljeno: 23. 6. 2020, 17.26
Deli članek:

Zračne sile Saudove Arabije so prestregle tri balistične rakete iz Jemna.

Profimedia
Rijad

Saudova Arabija naj bi prestregla balistične izstrelke, ki so jih na prestolnico Rijad izstrelili iz Jemna, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg. Gre za nov napad v konfliktu med Rijadom in uporniškimi Hutiji v Jemnu.

Strani sta v vojni že od leta 2015, ko so Hutiji, ki jih podpira Iran, zavzeli jemensko prestolnico Sano, vojska Saudove Arabije pa je na poziv jemenskega premierja Abdrabuha Mansurja Hadija začela z obstreljevanjem njihovih položajev.

Izstrelke naj bi prestregle zračne sile Saudove Arabije in sicer nad mesti Rijad, Nadžran in Džazan. Ob tem naj bi sestrelili še osem brezpilotnih letal, ki so nosila eksplozive.

V Jemnu aktivne štiri oborožene strani

Intervencija Saudove Arabije v jemensko notranjo politiko je bila sicer po mnenju večine vpletenih katastrofalna. Vzpostavitev miru v tej najrevnejši državi na arabskem polotoku pa še dodatno otežuje nov spor med Hadijevo mednarodno priznano vlado, ki jo podpira Saudova Arabija, in separatisti Južnega prehodnega sveta, ki jih podpirajo Združeni arabski emirati. Na območju je aktivna tudi Al Kajda na Arabskem polotku.

Rijad je zato nedavno pozval k premirju, kar je podprla tudi Hadijeva vlada, ki je intervencijo severnih sosedov označila za neuspeh.

Humanitarna tragedija vse večja

V državljanski vojni v Jemnu je bilo doslej ubitih več kot 110.000 ljudi, več kot tri milijone je razseljenih. Zaradi lakote in podhranjenosti je umrlo okoli 85.000 otrok, znova pa se je pojavila tudi kolera, ki je terjala okoli 3.000 življenj. Primanjkuje tudi pitne vode, javne institucije in zdravstvene ustanove pa so praktično neobstoječe.