Logika na dopustu

Pri teh ponudnikih nastanitev ne boste mogli koristiti turističnega bona

C.E.
18. 6. 2020, 11.00
Posodobljeno: 18. 6. 2020, 11.12
Deli članek:

S petkom stopijo v veljavo turistični boni. Pri vseh ponudnikih nastanitev jih ne boste mogli koristiti.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Sobodajalci in drugi ponudniki turističnih nastanitev, ki so v času epidemije "zamrznili" svoj status, logično, saj niso smeli opravljati dejavnosti, prispevke pa so še naprej morali plačevati (njim namreč država ni pomagala), bonov ne smejo sprejemati. Zakaj so sobodajalci "kaznovani", ni jasno, saj so že sicer omejeni z največ 150 dni oddajanja na leto.

Turistične bone lahko sprejemajo le tisti, ki so bili na dan 13. marca 2020 vpisani v Poslovni register Slovenije, ter v register nastanitvenih obratov, ki ga vodi Ajpes, kot izvajalec dejavnosti nastanitvenega obrata.

Obstaja sicer zakonit trik, ki ga svetuje Finančna uprava. Upravljanje nastanitvenega obrata, ki je bil 13. marca zaprt, lahko v upravljanje prevzame drugo podjetje ali fizična oseba, ki je bil vpisan v poslovni register na omenjeni datum - taka oseba bone lahko sprejema.

Dodaten pogoj, ki mu zadostujejo praktično vsi, je, da ponudnik opravlja dejavnosti po standardni klasifikaciji dejavnosti, ki se nanašajo na dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov (dejavnost po standardni klasifikaciji dejavnosti 55.100), počitniške domove in letovišča (55.201), turistične kmetije s sobami (55.202), oddajanje zasebnih sob gostom (55.203), planinske domove in mladinska prenočišča (55.204), druge nastanitve za krajši čas (55.204) ter dejavnost avtokampov oz. taborov (55.300).

Po zagotovilih Fursa pa se lahko ponudnik sam odloči, ali bo sploh sprejemal turistične bone in kdaj jih bo sprejemal.