Tragična novica

Prezgodnje slovo enega najboljših mladih režiserjev v regiji

C.E.
18. 6. 2020, 09.31
Posodobljeno: 18. 6. 2020, 12.55
Deli članek:

Srbski gledališki režiser Igor Vuk Torbica je umrl v Rovinju. Bil je star 33 let.

Profimedia
Igor Vuk Torbica je režiral tudi v Sloveniji.

Tragično novico so sporočili družinski člani in njegovi prijatelji.

Igor Vuk Torbica se je rodil v Drvarju, odraščal v Rovinju, dokončno pa se je izšolal v Beogradu. Leta 2013 je diplomiral na katedri za gledališko radijsko režijo na fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. V srbski prestolnici je tudi uprizoril največ gledaliških predstav. S svojimi igrami pa je gostoval tudi v Ljubljani, Zagrebu, na Reki in v Novem Sadu, če naštejemo le nekaj večjih mest na področju nekdanje Jugoslavije.

Zelo uspešna je bila med drugim njegova predstava Hinkemann v Zagrebškem gledališču mladih. Za njo je leta 2016 prejel nagrado ardalion za najboljšo režijo na gledališkem festivalu Brez prevoda.

Med njegovimi najbolj odmevnimi odrskimi postavitvami so bile predstave Moč teme, Ljudomrznik, Tartuffe, Tit Andronik in Bakhantke.

"Prvi profesionalni projekt, Razbiti vrč, je režiral v Jugoslovanskem dramskem gledališču v Beogradu, predstava pa se je udeležila rekordnega števila festivalov. Nušićeva Žalujoča družina, ki smo jo leta 2017 postavili v koprodukciji s SLG Celje, je bila njegova prva režija v Sloveniji; zanjo je prejel nagrado , predstava pa je doživela zavidljivo število ponovitev in številne udeležbe na mednarodnih festivalih (Sterijevo pozorje, 40. Dnevni satire Fadila Hadžića, festival Mesto teater Budva in Gledališki maraton Sombor)," pa je o tem prehitru preminulem režiserju napisano na strani Prešernovega gledališča Kranj.