Neodgovorno in nezrelo

Sindikat o incidentu na meji: "O srečanjih z gobarji ali naključnimi sprehajalci vojaki ne poročajo"

S.R./STA
17. 6. 2020, 13.22
Posodobljeno: 17. 6. 2020, 13.32
Deli članek:

Opozarjajo, da preiskava incidenta na meji še ni zaključena, vrednostne sodbe glede ravnanja vojaka zato niso niti odgovorne in niti zrele.

Bobo
V sindikatu menijo, da se o takih dogodkih ne poroča.

V Sindikatu vojakov Slovenije menijo, da javne vrednostne sodbe vojaka, ki naj bi 7. maja na primorski meji uperil puško v civilista, in celotne Slovenske vojske na podlagi medijskih poročanj niso odgovorne in zrele. Opozorili so, da preiskava dogodkov še ni zaključena, dejstva glede srečanja vojaka s Tržačanom pa še niso znana. "Prepričani smo, da bo načelnik Generalštaba brigadir Robert Glavaš storil vse, da se ugotovi dejansko ravnanje vojaka ob srečanju s Tržačanom in temu primerno vojaka pohvalil ali sankcioniral," sporočili iz sindikata vojakov. 

Kršil je veljaven ukrep

Ob tem pa navajajo, da je nedvomno jasno, da je Tržačan kršil takrat veljaven ukrep prepovedi prehajanja državne meje, zaradi česar pa po njihovem vedenju še nihče zoper njega ni pričel z nobenim postopkom. "Na podlagi njegove samoprijave o nezakonitem prehodu meje in kršenja naših in italijanskih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, bi pričakovali, da so postopki proti njemu že zaključeni," so navedli. 

O tem se ne poroča

Vojaku se očita tudi, da o dogodku ni poročal. Pri tem pa v sindikatu trdijo, da po pisanju medijev do dogodka, o katerem bi vojak moral poročati, sploh ni prišlo, saj ni bil udeležen pri obravnavi ilegalnega migranta. "O srečanjih z gobarji ali naključnimi sprehajalci pa vojaki ne poročajo. Ko je vojak ugotovil, da gre za sprehajalca, ni imel nikakršnega razloga, da o srečanju komurkoli poroča. Vedel ni niti tega, da je prišel iz Italije in da gre za kršitelja prepovedi prehajanja meje med Italijo in Slovenijo," so še dodali.

Obljubljali so vsi do zdaj

V sindikatu pozivajo odgovorne, naj podprejo prizadevanja ministra za obrambo Mateja Tonina pri reševanju statusa vojakov po 45. letu ter pri tem za status vojakov najpomembnejšem vprašanju odločajo odgovorno in zrelo brez vplivov aktualnih tekočih dogajanj. 

Kot opozarjajo, so vojaki na meji že zadnjih pet let, odlično delajo pod vsemi ministri, v zadnjih treh mesecih pa se nič ni spremenilo. O reševanju statusa vojakov po 45. letu starosti pa je govora od leta 1995, ko so bile za pripadnike Slovenske vojske uvedene pogodbe za določen čas in prepoved opravljanja tega poklica vojakom po dopolnjenem 45. letu. Rešitev so obljubljale vse vlade z obrambnimi ministri do sedaj, skrajni čas pa je, da se to vprašanje dokončno uredi, saj je vojakov v Slovenski vojski vedno manj, so dodali.