odgovori zavarovalnic

Toliko bi lahko odrezana roka prinesla Juliji Adlešič

G.G./STA
17. 6. 2020, 13.30
Posodobljeno: 17. 6. 2020, 13.39
Deli članek:

Danes se je nadaljevalo trenutno medijsko najbolj atraktivno sojenje. V zadevi tako imenovana odrezana roka so

Samo Strel
Vedno urejena Julija Adlešič skrbno skriva svojo levo roko. Na sodišče je prišla z izkušenim zagovornikom Borisom Grobelnikom.
Danes so na sodišču prebrali tudi potrdila iz kazenskih evidenc vseh štirih obtoženih. Iz njih je razvidno, da je bil do zdaj pravnomočno obsojen le Abramov - februarja lani je bil namreč obsojen zaradi kaznivega dejanja goljufije. 

Obtoženi Sebastien Abramov, nekoč je slišal na priimek Colarič, je predlagal izločitev zapisnika Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ker naj bi se v enem delu sklicevalo na izjave njegovega očeta Gorazda Colariča, ki jih je v času preiskave dal policistom in so bile pozneje v sojenju izločene. Colarič pa je med drugim zahteval izločitev zapisnika njegovega zaslišanja iz preiskave, ker da zaradi težav s sluhom ni slišal pravnega poduka. 

Colarič je sicer v preiskavi trdil, da sta njegov sin in Adlešičeva celotno zadevo z odrezano roko skrbno načrtovala, da bi od zavarovalnic pridobila denar, aprila letos pa je na sojenju zgodbo spremenil in trdi, da je Adlešičevi roko odrezalo v delovni nesreči. V zadevi je obtožen tudi sam, a se že ves čas sojenja pojavlja vprašanje, ali je sposoben slediti obravnavam. Ravno danes je sodišče na njegov predlog tudi sklenilo, da se bo sojenje nadaljevalo v njegovi nenavzočnosti, saj naj bi imel zdravstvene težave. 

Sodni senat je predloge Abramova in njegovega očeta zavrnil kot neutemeljene. 

Zavarovalniška agentka devet mesecev ne bo sposobna za pričanje

Za današnji narok je bilo predvideno tudi zaslišanje zavarovalniške agentke Zavarovalnice Vzajemna, a se je ta zaradi bolezni opravičila in ob predložitvi zdravniškega opravičila navedla, da prihodnjih devet mesecev ne bo sposobna za pričanje. Sodišče se mora tako zdaj odločiti, ali bo čakalo na njeno zaslišanje ali pa bodo prebrali izpovedbo, ki jo je podala v preiskavi. Abramova obramba sicer vztraja, da se jo zasliši, ker je bil na sklepanju zavarovalniške pogodbe poleg Adlešičeve navzoč tudi Abramov, da se tako razjasni njegova vloga v vsej zadevi.

Samo Strel
Zamišljeni Sebastien Abramov.

Brez roke več, s prišito roko manj

Obtožnica sicer Juliji Adlešič, Abramovu, njegovi mami Tinki Huskić Colarič in Colariču očita poskus zavarovalniške goljufije. Abramov, Huskić Colaričeva in Adlešičeva so obtoženi po petih kaznivih dejanj goljufije, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Po navedbah tožilstva naj bi skupaj z odškodninami in mesečnimi rentami v primeru, da bi jim nakana uspela, pridobili več kot 1,2 milijona evrov.

Sodišče si je v zvezi s tem tudi pridobilo odgovore posameznih zavarovalnic, od katerih so na današnjem naroku prebrali dva. Iz odgovora Zavarovalnice Wiener Städtische je razvidno, da bi morala zavarovalnica v primeru, da bi Adlešičeva ostala brez roke, plačati 86.250 evrov odškodnine in 1000 evrov mesečne rente. Vzajemna pa bi morala izplačati 90.000 evrov odškodnine in 750 evrov mesečne rente. V primeru, da bi ji roko prišili nazaj, bi bila odškodnina in renta odvisni od njene funkcionalnosti, bi pa bili zneski precej nižji.

Naslednji narok v zadevi bo 16. julija, ko bodo zaslišali izvedenca travmatologije. Ta naj bi skušal odgovorili na vprašanje, kakšna sila je bila potrebna, da je Adlešičevi odrezalo roko, in kakšen je bil takrat položaj roke.