Cene so se dvignile

Sveže sadje dražje za skoraj 33 odstotkov

Si.R.
14. 6. 2020, 20.50
Deli članek:

Zaznali smo prepričanje, da ljuduje v času po koroni opažajo dvig cen osnovnih življenjskih potrebščin in nekaterih storitev. Zato smo vas ta teden spraševali, ali podobno opažate tudi vi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Cene so se dvignile. To so v svoji primerjavi cen med aprilom in majem ugotovili tudi na Statističnem uradu Republike Slovenije (Surs). Kot so zapisali na svoji spletni strani, so bile »cene življenjskih potrebščin v maju 2020 v povprečju za 0,9 odstotka višje kot v prejšnjem mesecu«.

NAJBOLJ SE JE PODRAŽILO SADJE

REZULTATI ANKETE: Ali po koncu koronakrize opažate dvig cen izdelkov in storitev? Vse cene so se dvignile – 47,8 % Dvignile so se cene živil v prodajalnah – 43 % Podražili sta se hrana in pijača v gostinskh lokalih 2,8 % Ne opažam nikakršnih razlik v cenah – 2,3 % Dvignile so se cene turističnih storitev – 2 % Podražile so se kozmetične in frizerske storitve – 2,1 %

Otežen uvoz iz Italije je v času koronakrize očitno prispeval k drastičnemu povišanju cen svežega sadja. Ta je k mesečni inflaciji prispeval 0,4 odstotne toče, sadje pa je bilo tako dražje za 32,8 odstotka v primerjavi z aprilom letos, v primerjavi z majem lani pa za 23 odstotkov. Hrana in pijača na splošno sta bili maja v primerjavi s cenami v aprilu dražji za 2,4 odstotka, v primerjavi z majem lani za pet odstotkov, meso pa za 10 odstotkov. Podražilo se je tudi blago in storitve iz skupine rekracija in kultura, in sicer za 2,7 odstotka. V primerjavi z aprilom sta bili dražji tudi obleka in obutev, za dober odstotek. Za skoraj šest odstotkov dražje plačujemo še druge storitve v zvezi z osebnimi vozili. Tudi restavracije in hoteli so dvignili cene. Te so v primerjavi z aprilom višje za 0,6 odstotka, v primerjavi z mesecem majem 2019 pa za 1,6 odstotne točke.

NEKAJ TUDI CENEJE

Mesečno inflacijo so na drugo strani za 0,1 odstotne točke znižali cenejši naftni derivati; tekoča goriva so se maja v primerjavi z aprilom pocenila za 6,7 odstotka, goriva in maziva pa za 0,8 odstotka. Skoraj enake cene pa so ostale za stanovanja in stanovanjske stroške, zdravstvo, prevoz, komunikacije in izobraževanje.