ne bo več treba v karanteno

Odločitev je padla, Španija bo meje za državljane EU odprla 21. junija: "Gre za kritičen trenutek, a smo nanj pripravljeni"

A.S./STA
14. 6. 2020, 20.38
Deli članek:

Španija bo že 21. junija odprla meje za vse države članice EU, razen Portugalske, ki bo morala počakati na 1. julij, je naznanil španski premier Pedro Sanchez. Potnikom iz teh držav tako ob prihodu ne bo več treba v karanteno. Naslednjo nedeljo se bodo tudi končale izredne razmere v državi, ki jo je epidemija koronavirusa hudo prizadela.

Profimedia
Ukrepe so začeli postopno sproščati sredi maja.

Španija je meje zaprla v okviru izrednih razmer, ki jih je vlada v prizadevanjih za ustavitev širjenja epidemije uvedla 14. marca. Z 21. junijem se sedaj končujejo tudi te, kar pomeni, da bodo lahko obiskovalci po vsej državi prosto potovali, na spletni strani poroča časnik El Pais.

Doslej je Madrid kot datum odprtja mej za celotno EU navajal 1. julij. Do takrat bodo sedaj v dogovoru z Lizbono morali počakati zgolj Portugalci. Mejo med sosednjima državama bosta takrat slovesno odprla španski kralj Felipe VI. in portugalski premier Antonio Costa.

Od 1. julija bodo v Španijo brez obveznosti 14-dnevne karantene lahko vstopali tudi potniki iz držav izven EU, je v spletnem pogovoru z voditelji posameznih pokrajin znotraj Španije pojasnil Sanchez. A kot je dodal, bo za to potreben dvostranski dogovor ob upoštevanju epidemioloških razmer v določeni državi.

Reuters
Pedro Sanchez

Španija je uvedle ene najstrožjih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa na svetu in večji del prebivalcev je pri gibanju še vedno omejen na določeno območje. Ukrepe so začeli postopno sproščati sredi maja.

Bruselj je sicer pozval države članice EU, naj omejitve na notranjih mejah odpravijo s ponedeljkom in številne države bodo imele meje takrat dejansko že odprte. Večina Evropejcev bo tako lahko že od naslednjega tedna dopustovala v približno treh četrtinah držav EU.

Španija, kjer je covid-19 terjal več kot 27.000 življenj, je epidemijo spravila pod nadzor, se pa oblasti bojijo, da ne bi odprtje meja prineslo novih središč izbruha. Gre za kritičen trenutek, a smo nanj pripravljeni, je zagotovil Sanchez.