Najdite mi "junaka, ki si želi poslovati v lastno škodo"

Opozicija nad Počivalška z znanimi topovi, gospodarski minister v znanem oklepu

S.R./STA
11. 6. 2020, 10.56
Posodobljeno: 11. 6. 2020, 11.34
Deli članek:

Nastopil je dan, ki so ga po lastnih besedah težko pričakovali tako opozicija kot današnji glavni akter, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Poteka predvidoma kar 16 ur trajajoča interpelacija.

Bobo
Izredna seja DZ o interpelaciji gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Z dodatno obrazložitvijo se je začela izredna seja DZ o interpelaciji gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Očitajo mu nepregledne in negospodarne nakupe opreme v času epidemije. "Manipulirali ste, morda po nareku, a odgovorni ste vseeno, predvsem pa nas ne prepričate, da ste reševali življenja, morda denarnice," je dejal Robert Pavšič (LMŠ). 

Pavšič je v imenu predlagateljev - pod predlog so se poleg poslancev LMŠ podpisali tudi poslanci SD, Levice in SAB - Počivalšku očital odgovornost za "nepregledne, negospodarne in za izbrance dobičkonosne postopke naročanja in nakupe zaščitne ter medicinske opreme"

Kot je dejal poslanec, je vlada s Počivalškovo pomočjo ter s pomočjo vsaj še ministrov za obrambo Mateja Tonina in za zdravje Tomaža Gantarja vzpostavila skrajno nepregleden sistem, "seveda z blagoslovom Janeza Janše". Vlada je po njegovih pojasnilih za naročila in nakupe opreme zadolžila "strokovno povsem nepodkovani zavod za blagovne rezerve", domov na čakanje pa so poslali ljudi, ki se že več desetletij ukvarjajo z javnim naročanjem specifične opreme za zdravstvo in ki vedo, kakšna oprema je ustrezna ter kakšne karakteristike mora imeti. 

Med drugim je omenil, da so ponudbe zbirali na več elektronskih naslovih in s tem zameglili preglednost, pristojnosti pa so selili in jih razpršili. "Malo se je pisalo, še več klicalo, povišani toni, navodila, drama, naglica, sklicevanje na neprave podatke, lažne številke," je naštel Pavšič. "Ta nepreglednost vam je ustrezala, ugajala, dopustili ste jo. Seveda z vednostjo in potrditvijo predsednika vlade ali po njegovem nareku. Mogoče ste bili res zgolj izvrševalec, a zato nič manj odgovorni. In ne drži, da alternative niste imeli," je navrgel ministru. Očital mu je, da se jim skoraj polovice prispelih ponudb ni zdelo vredno pregledati, omenil je nakup nekakovostnih mask, "denimo iz serviet in gumic".

Bobo
Robert Pavšič

Klientilistično ravnanje in alibi

Spomnil je, da je minister zatrjeval, da veljavna zakonodaja ne dopušča neposrednega poslovanja s tujimi podjetji ali državami. "To je bil vaš argument, zakaj so posredniki nuja. To je bil vaš alibi za te dražje nakupe," je dejal. Ministru je očital klientilistično ravnanje ter za izbrance dobičkonosne posle. 

Pri tem je izpostavil posel za 220 po njegovem mnenju neustreznih ventilatorjev s podjetjem Geneplanet, ki so ga označili "za posel SDS". Omenil je, da je evropska komisija objavila razpis za skupno javno naročilo, ki bi dobavila ustrezne ventilatorje po trikrat nižji ceni. 

Vladnim predstavnikom je očital tudi zavajanje glede števila obstoječih ventilatorjev v državi. Po Gantarjevih navedbah iz sredine marca je bilo v državi 281 ventilatorjev, a Pavšič je pojasnil, da so sami pri bolnišnicah preverili število in ugotovili, da so bili v njih 13. marca 404 ventilatorji, pri čemer nekaj bolnišnic podatkov še ni posredovalo. Pavšič razloge za laganje vlade o številkah vidi v tem, da je "morala ustvariti privid izrednih razmer, izkoristila je težko zdravstveno situacijo, zaskrbljenost ljudi". To pa je po poslančevih besedah počela zato, da bi si zagotovila alibi za nakup pretiranega števila ventilatorjev. 

Pričakujejo vsaj eno častno dejanje

Glede valjenja krivde na predhodnike je Pavšič ministru dejal: "Mar niste bili med temi predhodniki tudi vi osebno? Mar niste bili seznanjeni z vsemi aktivnostmi, stanjem zalog in načrti za ukrepanje?" Pavšič je prepričan, da je bil Počivalšek s tem seznanjen, čeprav se zadnjih 14 dni ni udeleževal sej vlade. Razlog za to poslanec vidi v tem, da je bil tako dogovorjen z novo koalicijo. "Lahko vam samo čestitamo za načelnost. Vsaj zadnja dva tedna niste sedeli na dveh stolih hkrati, ampak samo na enem," je dodal. 

Počivalšek po poslančevih besedah nima več njihovega zaupanja, zato ga pozivajo, da stori vsaj eno častno dejanje in odstopi. 

"Ob vseh sumih, indicih in razkritem osebnem vpletanju v postopke nakupov opreme z javnimi sredstvi ste si interpelacijo spisali sami. Minister, brez dvoma ste vsaj politično odgovorni. Ali ste še kako drugače odgovorni, bodo ugotavljali pristojni organi, ki jim ob vseh kadrovskih obglavljenjih resnično želim predvsem neovirano delo," je še dejal Pavšič.

Bobo
Izredna seja DZ o interpelaciji gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Tisti, ki boste iskali moje prstne odtise pri poslih z državo, izgubljate čas

Počivalšek je v odzivu znova zagotovil, da so vsi sodelujoči pri nabavi zaščitne opreme delali po najboljših močeh. Obtožbe so po njegovih trditvah neresnične, pretirane in zlonamerne. "Tisti, ki boste iskali moje prstne odtise pri poslih z državo ali iskali koruptivne in za državo škodljive dogovore, izgubljate čas." 

"Govoriti o tem, da smo na tem izpitu padli po dolgem in počez, je veliko pretiravanje. Toliko laži, kot sem jih danes v uvodu slišal, jih nisem že dolgo," je odgovoril. Zavrnil je navedbe, da je država za nakup zaščitne opreme porabila 200 milijonov evrov. Do danes je plačala 62 milijonov evrov (brez DDV), če bodo realizirane vse pogodbe, pa končna številka ne bo presegala 80 milijonov, je pojasnil. 

"Kot tudi ne drži, da je šlo nekaj deset teh milijonov v moj žep, tudi ne v žep predsednika vlade, in tudi ne v žepe vseh znanih imen, ki so se znašla na različnih dokumentih," je zatrdil. Kot pravi, bi bil naiven, če bi si mislil, da se posli za podjetja, ki so sodelovala z državo, niso izšli z dobičkom. "A če kdo misli, da je pozitivno poslovanje eksces in zavržno ravnanje, naj kar zdaj najde kakšnega junaka, ki si želi poslovati v lastno škodo," je povedal. 

Zavrnil je navedbe, da je bilo marca v slovenskih zdravstvenih zavodih na voljo več ventilatorjev kot 168. "Delati iz teh številk škandale je smešno in neodgovorno," meni. Počivalšek zavrača očitke glede neukrepanja ter zavestnega prikrivanja dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov. 

Poskusi zlorabe

Opozoril je, da je vsaj v primeru treh podjetij - to so SLA marketing, Oeco in MD Global - opozoril na sume nepravilnosti, a je to zavod za blagovne rezerve spregledal. "Če bi bilo res, kar trdijo podpisniki interpelacije, da je dirigiral celotno dogajanje okoli nabav, teh treh pogodb zagotovo ne bi bilo. Zanje so se trudili tisti, ki danes Slovenijo razglašajo za koruptivni raj," je povedal. 

Trdi, da je vse, ki so sodelovali v nabavah zaščitne opreme, spodbujal k temu, da so bili v največji meri pozorni na morebitne poskuse zlorabe naše zakonodaje ali našega zaupanja. Zavrnil je tudi očitke o zavajanju javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za naročanje, nakup in dobavo zaščitne opreme. 

Bobo
Izredna seja DZ o interpelaciji gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Dobavitelji

Za nakupe zaščitne opreme prek dobaviteljev so se odločili, ker so na ta način celotno tveganje nakupov prenesli nanje. Od 59 pogodb za nabavo medicinske opreme so bila predplačila le pri petih, a so bila vsa zavarovana z bančno garancijo. Pri štirih pogodbah je šlo za ventilatorje, ki jih brez predplačil še danes ne bi imeli, je poudaril. Po njegovi besedah so bile pogodbe sklenjene pred 20. marcem, ko je bila situacija na trgu zaščitne opreme najbolj kritična. 

Zavrnil je očitke o neetičnem, klientelističnem in koruptivnem sodelovanju pri favoriziranju podjetij Zagotovil je, da se niso vnaprej dogovorili za posle, stran od oči javnosti oz. da so si celo izmislili krizne razmere. "Trdim, da smo na način, ki smo ga izbrali in ni protizakonit, prihranili mnogo razočaranj in izgubljenega denarja," je dodal. 

Opozoril je, da so ponudbe obljubljale marsikaj, odločali pa so se za tiste, ki so bile realno dobavljive v najkrajšem času in so izpolnjevali strokovne standarde. Kdor temu danes reče kriminal, ima to pravico reči, nima pa prav, zagotavlja Počivalšek. 

Sicer pa po njegovem mnenju pri razkrivanjih zgodb o domnevno spornih poslih v medijih ne gre za žvižgaštvo. "To je užaljeno tožarjenje človeka, ki je imel vse vzvode, da bi preprečil po njegovem mnenju škodljive posle, pa jih ni uporabil," je še dejal minister.