Popolne pravičnosti ni

Slovenci bi bone bi najraje koristili na teh destinacijah

G.G./STA
9. 6. 2020, 14.07
Posodobljeno: 9. 6. 2020, 14.12
Deli članek:

Turistični boni veselijo Turistično-gostinsko zbornica Slovenije (TGZS). Po besedah direktorja zbornice Fedja Pobegajla ukrep "v turizem v celoti prinaša veliko količino sredstev".

STA
Večino Slovencev vleče na morje.

"Ocenjujemo, da bodo boni v veliko pomoč turističnim družbam. Seveda ne vsem enako; enim malo več, enim malo manj, a ukrep kot tak pozdravljamo," je ocenil Pobegajlo. V zbornici pozitivno ocenjujejo določilo, da se lahko bon porabi delno. "To bo omogočilo sprejem domačih gostov tudi v nekoliko cenejših kapacitetah," je spomnil Pobegajlo.

Ukrep je po njegovih ocenah tudi pravočasen, saj prihaja v času ponovnega zagona turizma. "Pri naših članih, zlasti večjih hotelirjih, beležimo obseg rezervacij za poletno sezono. Ta je trenutno sorazmerno nizek; zelo upamo, da bo uredba pospešila rezervacije," je pojasnil.

Podatki sicer kažejo na zelo različen interes za posamične destinacije. "Daleč največje je povpraševanje po destinacijah na Obali, sledijo terme in nekateri drugi kraji, povsem na repu pa sta največji mesti, torej Ljubljana in Maribor, ter izrazito mednarodne destinacije, kot sta Bled in Postojna," je naštel Pobegajlo. Svoje člane v TGZS zato pozivajo, naj pripravijo dodatno zanimivo in inovativno ponudbo, ki bi lahko v večji meri prepričala sprva domače, kasneje pa tudi čim več tujih gostov.

Koliko od približno 8300 v Sloveniji registriranih turističnih nastanitvenih obratov je po koncu epidemije covida-19 že odprlo vrata, v zbornici nimajo. Prepričani pa so, da bo uvedba bonov spodbudila povpraševanje in s tem tudi odprtje sedaj še zaprtih enot.

Le za registrirane 13. marca?

V javnosti so se sicer pojavile pripombe nekaterih ponudnikov glede domnevne neustreznosti določila, da bo bone mogoče koristiti le pri ponudnikih, ki so imeli registrirano in aktivno dejavnost 13. marca letos. S tem iz ukrepa izpadejo mnogi ponudniki na izrazito sezonskih destinacijah.

Pobegajlo je v odgovoru na te očitke poudaril, da je zagotovo najbolje pomagati vsem. "Destinacije so različne, sezonskost je različna. Tudi v tujini je običajno, da v določenih destinacijah kapacitete delajo le del leta," je pojasnil.

Vendar je dodal, da je tako širok ukrep, kot so turistični boni, "zelo težko ali praktično nemogoče narediti pravičen do vseh". Ob sezonskih nastanitvenih ponudnikih bodo boni tako le malo koristi prinesli tudi za določene segmente turizma, kot sta poslovni turizem ali igralništvo.

Slovenija je orala ledino

Pobegajlo je sicer poudaril, da drugod po Evropi takih ukrepov, kot so slovenski turistični boni, skorajda ni. "Primerov, na katere bi se bilo možno nasloniti pri pripravi tega ukrepa, ni. Slovenska vlada je bila tukaj zelo inovativna in je orala ledino," je dejal in dodal, da je to pohvalno. "Popolne pravičnosti pa tukaj ni in jo je tudi izjemno težko doseči," je zaključil.

Turistični boni so eden od nosilnih ukrepov iz tretjega protikoronskega paketa, ki ga je DZ sprejel konec maja. Prejeli jih bodo vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Unovčiti jih bo mogoča od 19. junija do konca leta za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

Boni bodo evidentirani kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu Finančne uprave RS (Furs), kako jih bo mogoče koristiti, pa je vlada določila z uredbo, ki jo je sprejela na ponedeljkovi dopisni seji. V njej je med drugim tudi zapisano, da bo bon deljiv in se bo lahko unovčil v večkratnem znesku. Izplačilo njegove vrednosti v denarju ne bo mogoče, bo pa prenosljiv med sorodniki.