Osip pri Počivalšku

Kaj trenja v SMC pomenijo za koalicijo?

Luka Tetičkovič
27. 5. 2020, 19.30
Deli članek:

Premier Janez Janša ohranja šibko večino, če bo ta prešibka, pa lahko še vedno kupi glasove po Jelinčičevem ceniku. Interpelacija zoper Počivalška je lahko le slabo spisana dramska igra z močnim dramaturškim lokom, a brez katarze.

Primož Lavre
Interpelacija zoper Počivalška ne more uspeti, v kolikor ima ta podporo koalicije.
Šibka večina 46 poslancev pomeni, da si Janševa koalicija do konca mandata ne more privoščiti izostanka niti enega koalicijskega poslanca. Ti lahko na srečo glasujejo na daljavo, kar jim je omogočil predsednik DZ Igor Zorčič.

Stranko SMC sta minuli teden zapustila dva poslanca. Gregor Židan je v SD prestopil v zameno za evidentacijo na listi SD na naslednjih državnozborskih volitvah, člansko izkaznico je, tokrat že sedmič, menjal Jani Möderndorfer. Koalicija Janeza Janše je tako ostala brez dveh poslancev.

Sešteto ima zdaj Janševa koalicija 46 poslancev, kar predstavlja najšibkejšo možno večino. To pomeni, da noben poslanec koalicije ne sme manjkati na nobenem zasedanju državnega zbora, če naj zakoni potujejo čez zakonodajni postopek. Janša lahko še vedno računa na glasove poslancev italijanske in madžarske manjšine, ki praviloma podpirata vlado, a le praviloma. Tri glasove lahko priskrbi še poslanska skupina SNS, vendar ima ta za svoje storitve pripravljen »cenik«, kot je pred meseci razkril Janša.

Se obeta rekonstrukcija vlade?

Poslanci, ki zapuščajo ladjo SMC, pa niso le slaba novica za koalicijo, temveč tudi za samo stranko, saj stranka NSi že grozi z rekonstrukcijo vlade. Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi, je namreč opozoril, da imajo v SMC ob dveh poslancih manj še vedno štiri ministre in predsednika državnega zbora. V NSi imajo medtem sedem poslancev, pripadajo pa jim le trije ministrski resorji. »Prizadevali si bomo za načelo pravičnosti,« je napovedal Horvat.

Pri rekonstrukciji vlade pa je križ, saj morajo novi kandidati za ministre čez parlamentarno sito. To seveda ni nemogoče, kot rečeno, lahko vlada računa na brezplačna glasova poslancev manjšin, Janša pa prav tako lahko plača Zmagu Jelinčiču. Domnevno nekaj deset tisočakov.

Lahko Počivalška odnese interpelacija? Ne.

Zoper Počivalška so v stranki LMŠ sicer 5. maja vložili interpelacijo, takrat je tudi začel teči 30-dnevni rok, ki ga ima za odgovor nanjo. Za uspešno interpelacijo potrebuje opozicija 46 glasov, ki jih nima in jih tudi ne bo imela. Tako se lahko nadejamo zgolj še ene dolgovezne seje, kjer se bodo brale obtožbe, a nikomur ne bo sojeno. Ta drama bo na sporedu državnega zbora enkrat po 5. juliju.

Se obetajo dodatni prestopi?

Kot možne prestopnike iz vrst poslancev SMC so omenjali še Gregorja Periča, vendar je bil ta po naših informacijah zadovoljen s tem, da so ga postavili na čelo preiskovalne komisije o nezakonitem financiranju strank. Da je okoliščina, ko ena koalicijska stranka preiskuje drugo, nehigienična, je menil Möderndorfer, ki je tole preiskovalko vodil pred Peričem. Sklep o imenovanju še ni uraden, vendar je s Peričevega twitterja razvidno, da Janševi koaliciji ostaja zvest.

SMC skriva svoje članstvo

Stranka SMC je imela v svojih zlatih časih do nekje 3000 članov, koliko jih ima danes, ostaja skrivnost. S političnimi strankami je namreč premosorazmerno kot z bontonom do dam. Manj imajo članstva, bolj nespodobno jih je po njihovem številu spraševati. Tako ni presenetljivo, da nam v SMC na novinarsko vprašanje niso odgovorili.

Po neuradnih informacijah naj bi iz SMC izstopilo pet članov lokalnega odbora Koper-Ankaran, kar naj bi znašalo kar polovico članov tega odbora. Za eno od mestnih občin je to smešno nizka številka.

Iz stranke je navsezadnje izstopil tudi njen ustanovitelj Miro Cerar, po katerem je precej časa tudi nosila ime. Cerar po naših informacijah trenutno honorarno predava na pravni fakulteti v Ljubljani, ob tem sicer prejema še poslansko nadomestilo. Na fakulteto se namerava vrniti oktobra, ko bo popolnoma počrpal vse pravice, ki mu jih zagotavlja socialna država, oziroma ko bo vključen v študijski proces naslednjega leta, kot se je izrazil sam.

Za poslansko nadomestilo za brezposelnost Cerar na mesec prejema 2865 evrov bruto, od česar je treba odšteti še 30 odstotkov, za kolikor je Janševa vlada znižala funkcionarske prihodke.