Puško naj bi mu uperil v glavo

Močnikova o domnevnem incidentu na meji: verjamem, da se bo izkazalo, da je bil ta dogodek drugačen, kot se trenutno prikazuje

S.R.
27. 5. 2020, 13.41
Posodobljeno: 27. 5. 2020, 14.52
Deli članek:

Pred novinarje je danes stopila tudi vodja sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik, ki je povzela spremembe v odloku o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Poudarila je, da je prestop meje možen in dovoljen izključno na mejnih prehodih za meddržavni promet na meji s Hrvaško in na kontrolnih točkah na drugih notranjih mejah z Madžarsko, Avstrijo in Italijo. Na meji z Italijo je bila vzpostavljena tudi nova kontrolna točka Gorjansko - San Pelagio, kjer je prestop dovoljen samo "dnevnim migrantom in drugim osebam na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti, ter za obisk ožjih družinskih članov," so pozneje pojasnili koprski policisti. V odloku so navedene tudi nekatere izjeme, o čemer smo že poročali.

Če so zdravi, lahko v Slovenijo vstopajo slovenski državljani in vsi tujci, ki imajo pri nas stalno ali začasno prebivališče.Na zeleni listi držav EU, ki njihovim državljanom omogoča prost vstop v Slovenijo, če so seveda zdravi, je trenutno še vedno zgolj Hrvaška, je danes potrdila Močnikova. Pri ostalih državah bo treba še počakati, lahko pa džavljani držav EU k prihajajo kot lastniki nepremičnin in plovil ali na podlagi turistične rezervacije, torej kot turisti. Izpolnjevanje tega pogoja preverjajo policisti.

"Fantomski" dogodek

Je morala pa Močnikova odgovoriti tudi na vprašanje o domnevnem incidentu na slovensko-italijanski meji. Spomnimo, tržaški Primorski dnevnik je nedavno poročal, da naj bi v gozdu nad Glinščico 32-letnega sprehajalca, ki ima tako italijansko kot slovensko državljanstvo, ustavila moška, oblečena v vojaški uniformi. Pred enim naj bi moral poklekniti, nakar je ta v njegovo glavo nameril puško.

Na poročanje o incidentu so se že odzvali iz Slovenske vojske, kjer zatrjujejo, da na tisti lokaciji v času, ko naj bi se incident zgodil, ni bilo nobenega pripadnika Slovenske vojske, da torej takrat na tem območju niso izvajali nalog v podporo policiji pri varovanju državne meje. Incidenta ni uspela osvetliti niti Močnikova, ki je sicer dejala, da če je bil dogodek takšen, kakor je bil opisan, to seveda ni bilo v skladu z načinom sodelovanja Slovenske vojske in policije pri izvajanju nadzora na zunanji schengenski meji, ki ga opravljajo skupne mešane patrulje.

Sodelovanje je vezano izključno na zunanjo mejo s Hrvaško, je dejala, a poudarila, da prihaja tudi do prepletanja z območjem na meji z Italijo, saj je oddaljenost majhna. Izvajanje mešanih patrulj namreč ni vezano zgolj na mejno črto, temveč širše obmejno območje. Mešana patrulja bi se tako lahko znašla tudi "višje na teritoriju," je pojasnila. O incidentu Močnikova sicer ni vedela povedati kaj več, dokončne ugotoviltve po njenih besedah še ni. "Verjamem pa ,da bo izkazano, da je bil ta dogodek verjetno majčkeno drugačen, kot se trenutno izkazuje," je dodala. Ugotavljanje vseh okoliščin domnevnega incidenta se nadaljuje, po njenih besedah pa bomo kmalu imeli podatke, kaj se je dejansko zgodilo.