Sredi ulice je še zadnjič vdihnil

VIDEO in FOTO: Policisti so izgubili službo, a Floyd je izgubil življenje

S.R./STA
27. 5. 2020, 10.20
Deli članek:

Štirje policisti, ki so bili neposredno vpleteni v smrt temnopoltega 46-letnika, so leteli iz službe, primer pa je močno razburil že tako razgreto ameriško javnost.

Reuters
Včerajšnji protesti zaradi smrti temnopoltega varnostnika.

V Minneapolisu, največjem mestu v ameriški zvezni državi Minnesota, so včeraj potekali množični protesti, ki so se pred eno od policijskih postaj sprevrgli v nasilje. Ljudje niso protestirali proti ukrepom zaradi pandemije novega koronavirusa, temveč zaradi smrti 46-letnega Georgea Floyda, temnopoltega varnostnika, ki je v ponedeljek umrl med policijsko aretacijo. Več stoglava množica se je odcepila od glavnega, sicer mirnega shoda, in se sprehodila do policijske postaje, kjer naj bi bili zaposleni štirje policisti, ki jih krivijo za smrt someščana. Policisti so po objavi posnetka aretacije sicer že izgubili službo, a to ni pomirilo množice protestnikov, ki so se nad postajo spravili s spreji in kamni, poškodovali pa so najmanj eno policijsko vozilo. Policisti so jih razgnali s solzivcem.

Četverico policistov je v torek odpustil župan Minneapolisa Jacob Frey, ki se je pri tem opravičil vsej temnopolti skupnosti v mestu. »Biti temnopolt v Ameriki ne bi smela biti obsodba na smrt. Pet minut smo gledali, kako beli policist pritiska koleno na vrat temnopoltega človeka. Pet minut. Ko nekdo prosi za pomoč, je treba pomagati. Policist je odpovedal na najbolj temeljni človeški ravni,« je dejal župan.

Twitter
George Floyd

Umrl pod kolenom policista

Kaj se je zgodilo? S posnetka je razvidno dogajanje ob Floydovi smrti, ne pa tudi dogajanje pred tem. Kritičnega trenutka je eden od policistov klečal na vratu goloprsega osumljenca in mu glavo tiščal v asfalt. Floyd je nekaj časa še ječal in policista prosil, naj ga spusti, saj ne more dihati. Policiste so k temu moledovali tudi očividci. »Trebuh me boli, vrat me boli, vse me boli … potrebujem vodo ali nekaj. Prosim. Prosim. Ne morem dihati. Ne morem dihati. Ne morem dihati,« je slišati Floyda, ki se je takrat že boril za življenje. Policisti so na drugi strani ljudem govorili, da če lahko govori, lahko tudi diha, a Floyd ni več dolgo govoril ne dihal, reševalci pa so ga nato nepremičnega naložili v vozilo in odpeljali v hladilnico. »Ukazali smo mu, naj izstopi iz avtomobila. Ko je izstopil, je policiste fizično napadel. Uspeli so mu nadeti lisice in opazili so, da ima zdravstvene težave,« so policisti zapisali v izjavi za javnost. Tam so se sicer znašli zaradi poročil o ponarejanju v eni od trgovin, Floyd pa naj bi ustrezal opisu osumljenca. Prav tako naj bi bil pod vplivom opojnih substanc. Pritiskanje osumljenca s kolenom ob asfalt je sicer v priročniku policije Minnesote navedeno kot ustrezen način za obvladanje človeka, a je treba paziti, da se ga ne zaduši. 

Floyd, sicer priseljenec iz Teksasa, je bil zaposlen kot varnostnik v eni od restavracij. Z njim niso imeli težav, lastnik restavracije pa je dejal, da je bil dober prijatelj, dober človek in dober podnajemnik. Sodelavci so ga imeli radi. Poleg preiskave FBI in državne policije Minnesote poteka tudi notranja preiskava policije Minneapolisa.