Nič novoodkritih primerov

Kljub ugodni epidemiološki sliki, epidemije na Hrvaškem ne bodo preklicali. To je razlog

A.S.
26. 5. 2020, 08.47
Posodobljeno: 26. 5. 2020, 12.36
Deli članek:

Meje odpirajo, epidemije ne mislijo preklicati.

Profimedia
Epidemije na Hrvaškem še ne mislijo preklicati.

Na Hrvaškem včeraj niso zabeležili novih primerov okužbe z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrla ženska v Koprivnici, ki je postala stota žrtev covida-19. Epidemiološka slika je pri južnih sosedih, tako kot pri nas, ugodna. Vsak dan beležijo nizko število novoodkritih primerov okužb ali pa teh sploh ni.

Doslej so na Hrvaškem zabeležili 2244 okužb z novim koronavirusom, 2035 ljudi je ozdravelo.

Direktorica zagrebške klinike za infekcije Alemka Markotić pa je včeraj v oddaji Dnevnik na hrvaški Nova TV povedala, da slednje ni razlog za preklic epidemije. "Ničla ni edini kriterij. Večina držav ni preklicala epidemije, tu je tudi več drugih faktorjev. Mi smo zaželeni za turistične prihode, zato bomo še bolj previdni, saj lahko še vedno pričakujemo določena žarišča. Ko bomo prepričani, da ne bo večjih težav, potem bomo predlagali, da se z epidemijo zaključi," je povedala Markotićeva.

Direktorica zagrebške infekcijske klinike je poudarila, da je vendarle pomebno, da so širjenje epidemije ustavili ter dodala, da zaenkrat ne vedo, ali se bo zloglasni virus vrnil jeseni, ali bo ostal v populaciji, se pojavil vsake toliko časa ali pa bo povsem izginil. "Težko bi nekdo od strokovnjakov v tem trenutku povedal nekaj z zagotovostjo," je izpostavila Markotićeva in navedla, da je Švedska primer, ki priča, da kolektivne imunosti ne bomo kar tako dosegli ter da je edina rešitev cepivo.

Hrvaška turistična zveza (HUT) je sicer včeraj sporočila, da so prejšnji konec tedna na Hrvaškem ob rahljanju epidemioloških ukrepov odprli več kot sto hotelov in 65 kampov. Do konca maja bodo potovanja čez hrvaško mejo omogočili tudi turistom iz Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške, junija pa tudi iz Nemčije in Poljske, jo dodali v sporočilu za javnost. Prav tako so napovedali, da bodo do konca maja odprli kampe v hrvaški Istri, Kvarnerju in Dalmaciji, medtem ko junija pričakujejo odprtje večine hotelov in vseh ostalih turističnih storitev, so objavili na spletni strani hrvaškega ministrstva za turizem.