Če Italija, potem tudi Slovenija?

Avstrija in Italija za konec "nenormalnosti"

G.G.
26. 5. 2020, 07.42
Posodobljeno: 26. 5. 2020, 07.50
Deli članek:

Po dvostranskih pogovorih ministra za zunanje zadeve Avstrije s kolegoma iz Slovenije in Italije, naj bi kmalu sledili novi koraki za odprtje meja.

Profimedia
Na meji med Italijo in Avstrijo.

Avstrijce je doslej najbolj skrbelo, da bi »državljani Italije prišli v Avstrijo prek Slovenije in Hrvaške«. Slovenski notranji minister Aleš Hojs je včeraj po telefonu avstrijskemu kolegu Karlu Nehammerju zagotovil, da ima Slovenija na meji z Italijo uvedene omejevalne ukrepe zaradi koronavirusa in da bodo ti ukrepi ostali v veljavi do izboljšanja epidemiološke slike v Italiji in do sklenitve posebnega tehničnega dogovora med državama.

Nehammer se je po telefonu pogovarjal tudi z italijanskim ministrom Luigijem di Maiojem. »Skupen cilj je jasen,« je povedal po klicu Nehammer, čim prej odpreti meje in odpraviti stanje »nenormalnosti«. Ob tem sta oba povedala, da bosta državi v dvostranskem dogovoru poskrbeli za varno prehajanje meje.

Italijani sicer nameravajo za državljene EU odpreti meje s 3. junijem, kar je za Avstrijo prehitro. Kdaj torej? Avstrija še ni ponudila datuma, slovenski notranji minister Hojs pa je včeraj izrazil prepričanje, da bo odločitev Avstrije o odpravi ukrepov na meji s Slovenijo sprejeta čim prej.