Obrambni minister

Tonin o domnevnem incidentu ob meji z Italijo in ovadbi

J.P./STA
25. 5. 2020, 14.52
Posodobljeno: 25. 5. 2020, 14.57
Deli članek:

Spregovoril je ob robu seje DZ.

STA
Matej Tonin

Policija vodi delovodnik, kateri vojak je bil razvrščen na katero patruljo, je dejal obrambni minister Matej Tonin.

Slovenska vojska pomaga tudi pri nadzoru zahodne meje in ne le južne, je pojasnil minister. Pri patruljiranju imajo vojaki za samoobrambo tudi osebno oborožitev. Vojska je s policijo na podlagi 37. člena zakona o obrambi podpisala dogovor, je še povedal.

Na podlagi tega, tako Tonin pojasnjuje tolmačenje policije, lahko policija usmerja vojsko pri patruljiranju. "Na neko patruljo lahko policija pošlje tudi vojsko brez spremstva policista. Seveda, če v tem primeru vojak odkrije kakšno nepravilnost, tako kot vsak drug državljan, mora o tem nemudoma obvestiti policijo, ta pa ukrepa in pelje postopek," je razložil minister.

Povedal je še, da imajo trenutno na pristojni policijski postaji sestanek z italijansko stranjo. Dodal je, da bo vojska, ko bo pridobila informacije o domnevnem incidentu, o tem tudi ustrezno obvestila javnost.

Minister je poudaril, da je v interesu vseh, da se dogodek razčisti. Bi pa Tonin pustil kanček možnosti, da gre za lažno novico.

Po navedbah Primorskega dnevnika se je incident zgodil pred dnevi v občini Hrpelje - Kozina blizu meje z Italijo. Tržaški dnevnik v slovenščini se sklicuje na izjave priče, 32-letnega državljana Italije in Slovenije z začasnim bivališčem v Sloveniji. Ta se je pred dnevi z dekletom sprehajal po gozdu na območju nad dolino Glinščice. Ko se je nekoliko oddaljil od dekleta, sta do njega prišla moška v vojaški opremi; eden je zahteval, naj se nemudoma ustavi.

"Bil je vojak Slovenske vojske. Ni bil član kake varde. Utemeljil mi je, da s kolegom iščeta morebitne migrante, ki na tem območju dnevno prečkajo mejo in so na poti proti Italiji," je neimenovani moški še povedal za časnik.

Italijanska poslanka iz vrst demokratov (PD) Debora Serracchiani je v nedeljo sporočila, da je "v zvezi z novicami o zaskrbljujočih dogodkih na meji med Italijo in Slovenijo" na kratko že obvestila zunanje ministrstvo, ministra Luigija Di Maia pa bo pozvala, naj od slovenske vlade zahteva pojasnilo o vseh vidikih tega dogodka.

Ovadbo zaradi zlorabe položaja vidi kot klasičen političen proces

Tonin se je odzval tudi na ovadbo zaradi zlorabe položaja. Položaj naj bi zlorabil, ko je kot predsednik Knovsa odredil nadzor komisije na obveščevalno-varnostni službi. Kot je dejal, so mu ovadbo predočili na zaslišanju. "To se mi zdi smešno in nenavadno. Mislim, da nam je vsem jasno, da gre za klasičen političen proces," je dejal.

Kot je pojasnil Tonin, so ravnali v skladu z dosedanjo parlamentarno prakso. "V nadzor smo odšli dva koalicijska in dva opozicijska poslanca. Če bi bilo karkoli v zvezi s tem narobe, verjemite mi, bi najverjetneje Jerca Korče in Matjaž Nemec v tistem trenutku protestirala in dejala, da je to nezakonit nadzor ter da nimamo podlage," je dejal nekdanji predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Nadzor so ob Toninu opravili še poslanec SDS Žan Mahnič, poslanka LMŠ Jerca Korče, poslanec SD Matjaž Nemec, je povedal.

"Ta proces vidim predvsem v luči političnega obračuna z mano, v stvareh, ki so se dogajale pod prejšnjo vlado. Temu ne dajem nobene resne teže," dodaja Tonin.

Tonina so v četrtek na policiji zaslišali v zvezi z lanskim nadzorom Knovsa na obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo. Zaslišali so ga v zvezi z očitki o zlorabi položaja pri odreditvi nadzora, so minuli teden povedali v NSi.

Kot pravijo, naj bi Tonin to storil s tem, da je na pobudo treh članov Knovsa odobril nadzor na OVS. Po mnenju ovaditeljev bi moral namreč za to sklicati posebno sejo Knovsa, na kateri bi vsi člani sprejeli sklep o odreditvi nadzora in imenovali tudi člane komisije, ki ga bo opravila.

A po navedbah NSi je bila do zdaj dolgoletna praksa, da je nadzor odobril predsednik Knovsa na pobudo treh članov, brez da bi se morali člani Knovsa za to posebej sestajali na seji. Sam nadzor so nato izvedli trije člani, ki so zanj dali pobudo.