Boni za vse polnoletne državljane

Janša: Nikoli nismo rekli, da upokojenci in študenti ne bodo dobili vavčerjev

G.G./STA
18. 5. 2020, 18.48
Posodobljeno: 18. 5. 2020, 19.58
Deli članek:

Kdo naj bo upravičen do bonov za turizem? Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je sporočila, da je vlda potrdila predlog, da bodo bone za turizem prejeli vsi polnoletni državljani Slovenije.

Bobo
Z gondolo (in masko) na Veliko Planino.

Na današnjem zasedanju delovne skupine s področja gospodarstva, kmetijstva in ribištva so razpravljali tudi o razširitvi upravičencev do bonov za spodbujanje dodatne potrošnje v turizmu, ki naj bi bili veljavni ali do 31. decembra 2020 ali do 28. februarja 2021. Naj bone prejmejo tudi upokojenci in študenti, vsi državljani starejši od 16 ali 18 let?  Zdaj je jasno, vavčerje bodo prejel vsi polnoletni državljani Slovenije.

"Nikoli nismo rekli, da upokojenci in študenti ne bodo dobili vavčerjev," se je pred tem v odzivih na različne pomisleke na twitterju odzval premier Janez Janša in opozoril, da vlada predloga zakona še ni sprejela. Na vprašanje o pričakovanjih, da bo prebivalec Slovenije z bonom dobil 200 evrov in jih nato "vrnil" 300, pa je odgovoril z vprašanjem: Kaj je bolje, da se 300 milijonov evrov nameni za plačilo nadomestil (ne)zaposlenim v turizmu, ki od doma opazujejo hiranje panoge ali da se ista vsota razdeli državljanom, ki nato plačajo storitve v panogi, ki se postavlja na noge in pripravlja na poln zagon?

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je namreč opozoril, da bi ob vključitvi novih skupin ukrep proračun stal 300 in ne sprva predvidenih 200 milijonov evrov. Razkril je še, da naj bi bil pogoj ob unovčenju bona, da gre za vsaj eno nočitev v slovenskih turističnih zmogljivostih.

Dopolnjen osnutek bo v torek dopoldne romal na sejo Ekonomsko socialnega sveta, popoldne pa ga bo obravnavala vlada, ki naj bi ga tudi potrdila in poslala v državni zbor.