MEDVEDJEK

Neznanec poškodoval kip partizana ob avtocesti

B. Blaić / Dolenjski list
15. 5. 2020, 21.29
Deli članek:

»Enote II. grupe odredov NOV prve slovenske brigade so 18. 4. 1942 tu zmagale v bitki s fašisti,« piše na kamnitem podstavku spomenika, poimenovanega preprosto Partizan.

Božo Jerčič
Kip partizana na Medvedjeku je nekdo prebarval z belo barvo v spreju.

Kip od leta 1971, ko ga je izdelal samorasli kipar Alojz Jerčič, stoji na Medvedjeku. Koga sta zmotila spominski napis in bronasta podoba partizanskega mitraljezca, ni znano, je pa jasno, da si je nekdo med prvomajskimi prazniki vzel čas in z belim barvnim sprejem pobarval velik del spomenika. Popackal je predvsem glavo partizana in na njej titovko z rdečo peterokrako zvezdo.

»Naš član je v četrtek pred prvim majem urejal okolico spomenika in takrat je bilo še vse normalno, nato pa je v nedeljo predsednik krajevne organizacije Velika Loka dobil obvestilo, da je nekdo pobarval spomenik,« je povedale predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Trebnje Boštjan Sladič. V združenju borcev so skrunitev prijavili policiji, ki je naredila ogled, o škodi pa so obvestili tudi Občino Trebnje, ki je lastnica spomenika. »Občini zdaj pomagamo pri zbiranju ponudb za sanacijo poškodovanega spomenika. Poiskati moramo strokovnjaka, ki bo povedal, kaj se sploh da narediti. Spomenik je bil namreč pred tremi leti temeljito prenovljen in prebarvan, zdaj pa bo najbrž potrebno novo barvanje,« je dejal Sladič.