Razvoj

Do konca leta bo cepivo proti novemu koronavirusu, napovedal Trump

J.P./STA
15. 5. 2020, 21.13
Posodobljeno: 15. 5. 2020, 21.13
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bodo v ZDA cepivo proti novemu koronavirusu razvili predvidoma do konca letošnjega leta, projekt razvoja in distribucije pa je opisal kot največje znanstveno prizadevanje od razvoja atomske bombe.

Profimedia
Donald Trump

S koronavirusom se je doslej po podatkih univerze Johns Hopkins v ZDA okužilo 1,428 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 86.228.

"Tega, kar delamo sedaj, svet ni videl vse od druge svetovne vojne. Neverjetno," je dejal Donald Trump v rožnem vrtu Bele hiše, obkrožen z znanstveniki in vladnimi uradniki, ki so del tega projekta.

Trump je dejal, da upa na cepivo do konca leta, kar je veliko bolj optimistično od vseh znanstvenih predvidevanj. Ne glede na to pa zanj težav s koronavirusom, kot kaže, konec.

"Cepivo ali ne, mi smo nazaj," je dejal Trump in napovedal, da se bo gospodarsko odpiranje ZDA oziroma odpravljanje ukrepov za zajezitev pandemije nadaljevalo. Če se bo pandemija nadaljevala, se bo, po Trumpovih besedah se je pač treba prebiti skozi njo, ker se bo virus enkrat tako ali drugače poslovil.

Tak odnos je predsednika v anketah doslej stal izgube velikega dela podpore med starejšimi volivci, ki so mu leta 2016 pomagali do zmage proti Hillary Clinton. Koronavirus najbolj prizadene starejše in ti pomanjkanja empatije niso spregledali.

Trump je na predstavitvi zagotovil, da ZDA pri razvoju cepiva sodelujejo s številnimi državami, med njimi zavezniki kot tudi konkurenti. "Mi nimamo ega," je dejal.

Za razliko od ustaljenih procesov razvoja in distribucije cepiva je Trump dejal, da bodo tokrat začeli z masovno proizvodnjo, še preden bodo prižgane vse zelene luči regulatorjev, oziroma še preden bo povsem jasno, da so cepiva varna.