Balkanizmi

Slovenija za BBC soseda Črne gore?!

G.G.
15. 5. 2020, 13.51
Posodobljeno: 15. 5. 2020, 13.56
Deli članek:

Tudi ugledne televizijske hiše imajo težavo z geografsko umestitvijo Slovenije. Kaj šele politično.

Profimedia
Se z vrha Lovčena vidi v Slovenijo?

Z napovedjo preklica epidemije je Slovenija prišla na naslovnico evropskih medijev, tudi ugledne televizijske hiše BBC. Na tem mestu bomo le namignili na koncept balkanizma in bralca napotili na knjigo Marie Todorove »Imaginarij Balkana« in še bolj poljudno, gladko berljivo delo Marka Mazowerja »Balkan«.

Konkretno pa se obregnimo ob zapis dopisnice BBC. Pustimo jim, da Slovenijo obravnavajo v sklopu Balkana, zgodovina nudi tudi to možnost, obrv pa lahko privzdignemo ob zapisu o »sosednjih državah« Slovenije.

Novinarka pravilno ugotavlja, da je Slovenija prva evropska država, ki je napovedala preklic epidemije. V nadaljevanju navede izjavo premierja Janeza Janše, da ima Slovenija »najboljšo epidemiološko sliko v Evropi«. Ob tem doda, da se s tem ne bi nujno strinjale sosednje države Slovenije. »Črna gora že več kot teden ni zabeležila okužbe s covid-19, ima pa samo osem aktivnih okužb.« Tudi Aristotel ni zadel s teorijo o črnomorsko-jadranski bifurkaciji Donave (Hister), po kateri so se lahko ribe iz Jadranskega morja po Donavi selile v Črno morje, to pot pa naj bi ubrali tudi neustrašni pomorščaki Argonavti. Časi so vendarle malce drugačni …