Kje se je zataknilo?

Goričane na meji opominjajo na karanteno. Na občini zahtevajo, da se Rim in Ljubljana dogovorita

G.G./STA
11. 5. 2020, 14.12
Posodobljeno: 11. 5. 2020, 14.16
Deli članek:

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je minuli ponedeljek med obiskom v Novi Gorici obljubil, da bodo na Goriškem v kratkem odprli dve novi nadzorni točki, na Erjavčevi ulici v Novi Gorici in v Goriških Brdih. Očitno se je nekaj zataknilo.

STA
Slovenski notranji minister Aleš Hojs bo moral poklicati italijansko kolegico Luciano Lamorgese.
Na novogoriški občini so od petka prejeli preko 100 vlog za izdajo potrdila za prehod meje. Med njimi so tako občani novogoriške kot tudi sosednjih občin, nanje se je obrnilo tudi veliko italijanskih državljanov. Občane drugih občin so napotili na občine, kjer prebivajo.

"Na Goriško sem prišel izključno s tem namenom, da se dogovorimo za odprtje dodatne kontrolne točke na meji med Slovenijo in Italijo. Meja z Italijo, kot je bila pred razglasitvijo epidemije, še dolgo ne bo odprta, na novi nadzorni točki bo tako veljal enak režim prehoda državne meje, kot je zdaj na Vrtojbi," je pred sedmimi dnevi povedal Hojs.

Slovenska vlada je v četrtek sprejela spremembe odloka glede ukrepov na mejnih prehodih. S tem je v soboto postala odprta nova kontrolna točka na Erjavčevi ulici v Novi Gorici za dnevne delovne migrante in druge osebe na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov. 

Na novogoriški občini so že izdali potrdila za prehod prvim občanom. Nato so prejeli informacije s strani občine Gorica, zamejskih združenj in teh občanov, da jih italijanska policija na kontrolni točki na Erjavčevi ulici prijazno seznanja, da bodo morali upoštevaje vladno uredbo iz Rima ob morebitnem vstopu v Italijo v 14-dnevno karanteno.

Na novogorišli občini pravijo, da imata občini Nova Gorica in Gorica zvezane roke, saj meddržavne zadeve niso v njuni pristojnosti. Rim in Ljubljano pozivajo k čimprejšnji rešitvi zadeve: "Ocenjujemo, da četrtkova sprememba vladnega odloka glede ukrepov na mejnih prehodih s tem ni dosegla svojega namena v celoti. Za pojasnila in takojšnje ukrepanje na meddržavni ravni smo zato že pod nujno zaprosili ministrstvo za zunanje zadeve RS."