Prvi dan približno 100 Slovencev

Ob vrnitvi s Hrvaške brez karantene? Kacin je nakazal možnost ...

G.G./STA
11. 5. 2020, 12.14
Posodobljeno: 11. 5. 2020, 15.25
Deli članek:

Hrvaška je v nedeljo odprla svoje meje za državljane Evropske unije. Prvi dan je približno 200 ljudi zahtevalo vstop v državo, med njim je bila okoli polovica Slovencev.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Božinović je danes dejal, da je bilo med 667 osebami, ki so doslej vstopile na Hrvaško, poleg Slovencev tudi po več kot 20 državljanov Avstrije in Nemčije.

Hrvaška je v nedeljo znova dovolila vstop v državo državljanom EU zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

"Ni smiselno, da ljudi, ki jih povabite na poslovni sestanek, pustite v samoizolaciji. Ljudem bomo dovolili poslovna srečanja, naj opravijo tisto, zaradi česar so prišli, da pridejo do svojih nepremičnin ali fakultet," je povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Poudaril pa je, da bi potem, ko bodo tuji državljani opravili tisto, zaradi česar so prišli, morali ostati tam, kjer so nameščeni, pa naj bo to hotel ali študentski dom. 

Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, svobodno prečkajo mejo. Kot pogoj za vstop na Hrvaško morajo med drugim predložiti bodisi dokumentacijo, ki se nanaša na lastništvo nepremičnine oziroma plovila bodisi povabilo poslovnega subjekta, zaradi katerega potujejo na Hrvaško. Policistom pa bodo morali povedati, kam so namenjeni, kje bodo bivali, koliko dni nameravajo ostati in jim pustiti telefonsko številko.

14-dnevna karantena na Hrvaškem torej ni potrebna, drugače pa je ob vrnitvi v Slovenijo, ko se odredi sedemdnevna karantena. Vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin je nakazal možnost dodatnega dogovora med Hrvaško in Slovenijo. Ta dogovor bi veljal za osebe, ki bi na drugi strani meje bivale manj kot tri dni. Bistveno je, da za njih ne bi bila potrebna karantena ob vrnitvi v domovino. Kacin poudarja, da je to le možnost, o kateri bi se morali zunanji ministrstvi držal še pogovoriti in dogovoriti. 

Med drugim se danes o tem dogovarjata NIJZ in hrvaški zavod za javno zdravje. Enako pomemben je po njegovih besedah dogovor med obema policijama, da ne bi prišlo do različnih tolmačenj. Ne glede na to, da je prečkanje meje dovoljeno za lastnike nepremičnine ali plovila na Hrvaškem, po Kacinovih besedah "ne gre na plovilo samo lastnik, ampak verjetno tudi njegovi družinski člani", enako velja tudi za nepremičnine.