Odpiranje izobraževalnih zavodov

Damir Orehovec: Vrtec bo za starše, ki otroka tja ne bodo pripeljali, brezplačen

S.R.
11. 5. 2020, 11.58
Posodobljeno: 11. 5. 2020, 12.18
Deli članek:

V Sloveniji se postopoma odpirajo tudi vrtci ter osnovne in srednje šole, pri čemer bo treba veliko pozornosti nameniti higieni.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot je na današnji novinarski koferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec, se vlada zaveda, da bo postopno odpiranje vrtcev ter osnovnih in srednjih šol terjalo veliko znanja in organizacijskih spretnosti, a je prepričan, da se bodo odgovorni v šolah z razmerami spopadli uspešno ter storili vse, kar bo v dobrobit otrok in mladostnikov. Dejal je, da bi si želeli odpreti vse izobraževalne zavode v celoti, a da to zaenkrat ni mogoče, zato se odpirajo postopoma in v omejenem obsegu. Javni in zasebni vrtci predvidoma 18. maja, pri čemer starše naprošajo, naj v tej začetni fazi zaradi pomanjkanja prostora pripeljejo le tiste otroke, za katere varstva ne morejo zagotoviti doma. Ti starši bodo oproščeni plačila vrtca do konca meseca oziroma dokler bo trajal interventni zakon. 

Če bodo zdravstvene razmere dopuščale, bodo 18. maja v omejenem obsegu vrata odprle tudi osnovne in glasbene šole, deveti razredi pa šele teden pozneje. Delo bo potekalo v manjših skupinah, pri čemer bo v primeru učencev od 4. do 8. razreda pouk še naprej potekal na daljavo. Posamezne učence se bo lahko od 25. maja povabilo tudi v šolo in z njimi opravljalo pouk. Za šole s prilagojenimi programi in zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami veljajo enaka navodila, a bodo »specifike še dorekli.« Z izobraževanjem na daljavo bodo 18. maja nadaljevali tudi dijaki nezaključnih letnikov, za dijake zaključnih letnikov pa se takrat odpirajo vrata srednjih šol. Srednje poklicne šole in srednje strokovne šole lahko za svoje dijake ob ustreznih zaščitnih ukrepih organizirajo praktično izobraževanje v šoli, pri delodajalcu ali v Medpodjetniškem izobraževalnem centru, če tega še niso izvedli. 18. maja bodo svoja vrata odprli tudi dijaški domovi in organizacije za izobraževanje odraslih. Končno odločitev glede odprtja izobraževalnih zavodov bo vlada na podlagi aktualnih zdravstvenih in epidemioloških ocen sicer sprejela v drugi polovici tega tedna.

Higienski ukrepi

Polonca Truden Dobrin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), sicer strokovnjakinja s področja javnega zdravja otrok in mladostnikov, je nato pojasnila higienska priporočila. Poudarila je, naj v vrtce prihajajo le zdravi otroci in zaposleni, akutno bolni morajo ostati doma. V zvezi s tem bodo morali starši podpisati posebno izjavo, da otrok v zadnjih 14 dneh ni imel katerega od simptomov, povezanih s koronavirusno boleznijo, oziroma da je bil »zadnjih 14 dni zdrav in ni bil v stiku s covid-19 pozitivno osebo.« Truden Dobrinova staršem ob tem priporoča, naj zdravstveno stanje otroka spremljajo in v primeru, če zboli, o tem obvestijo vrtec, otroka pa tja ne pripeljejo. Posebej naj bodo pozorni, če imajo v družini starejše ali druge rizične osebe. Poudarila je, da bolezen pri približno 80 odstotkih ljudi poteka v lažji obliki, praviloma je tako tudi pri otrocih. 

Otroci morajo v vrtcih in šolah sicer upoštevati splošna navodila glede higiene kihanja in kašljanja ter vzdrževati medosebno razdaljo, kar pa v vrtcih ni izvedljivo, zato bo tam delo potekalo v manjših skupinah. Roke naj si redno umivajo z milom in vodo, če to ni na voljo, pa tudi s sredstvom za razkuževanje, a le v šolah, ne pa tudi v vrtcih. Obraza se ne dotikamo, je poudarila Truden Dobrinova. 

Zaprte prostore je sicer treba večkrat dnevno temeljito prezračiti, priporočajo pa tudi, da ljudje pri prihodu v šolo ali vrtec ne uporabljajo javnega prevoza. V vrtce naj vstopajo samo otroci in njihovi starši, ostali pa le po potrebi in ob predhodni najavi. Delo v vrtcih bo sicer potekalo v stalnih vzgojnih skupinah s stalno vzgojiteljico. Truden Dobrinova je še razložila, da morajo biti otroški ležalniki postavljeni na največji možni medsebojni razdalji, pri čemer naj otrok vedno uporablja istega. Poudarila je, da je smiselno načrtovati več dejavnosti na prostem, a uporabo skupnih igral zunaj odsvetujejo. Otroci naj v šolo prav tako ne nosijo svojih knjig in igrač. Več podrobnosti o higienskih pravilih za vrtce je sicer na voljo na spletišču NIJZ.