Obtičal v tranzitni coni

Domovina se ga je odrekla, Nemec v slogu Toma Hanksa od 18. marca živi na letališkem terminalu

S.R.
11. 5. 2020, 10.23
Posodobljeno: 11. 5. 2020, 10.30
Deli članek:

40-letni Nemec je obtičal na mednarodnem letališču Indira Gandhi v New Delhiju. Na enem od tamkajšnjih terminalov biva že vse od 18. marca, ko je Indija začela uvajati omejitve na področju mednarodnega letalskega prometa.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Edgard Ziebat se je 18. marca iz Hanoja, prestolnice Vietnama, vračal v Istanbul, vmes pa je pristal v New Delhiju, kjer bi moral presedlati na drugo letalo. Tistega dne je Indija zaradi pandemije novega koronavirusa prepovedala vse letalske povezave s Turčijo, 25. marca pa uvedla karanteno in prepovedala tudi vse preostale mednarodne lete, poroča časnik Hindustan Times. 

Mednarodni potniki lahko v tranzitni coni na letališču sicer ostanejo samo en dan, a Zeibat ni imel indijskega vizuma, zato se je znašel v zagatnem položaju, ki ga je še dodatno otežila njegova kriminalna preteklost. Od 18. marca v slogu Toma Hanksa iz hollywoodske uspešnice Terminal prebiva na letališču, družbo pa mu dela le njegova prtljaga. Po poročanju časnika si Zeibat dneve krajša s prebiranjem revij in časopisov ter telefonskimi pogovori s svojci. Kosi v redkih gostilnah na terminalu, ki so v času karantene ostale odprte. Klepeta z varnostnim in drugim osebjem na letališču, se sprehaja po trazitni coni, za umivanje pa uporablja toaletne prostore. Ob tem so mu oblasti dale na razpolago naslanjač, mrežo proti komarjem, zobno pasto in druge potrebščine. Po navedbah pristojnih ga nekateri člani letališkega osebja redno obiskujejo in preverjajo, kakšno je njegovo psihofizično stanje. 

Kriminalec

Na letališču so ob uvedbi ukrepov obtičali tudi drugi potniki, a so zanje nato poskrbela veleposlaništva njihovih matičnih držav. Zeibat ni imel te sreče, njegova domovina ga namreč zaradi kriminalne preteklosti ni želela. Za pasom ima več kaznivih dejanj, vključno z nasilništvom, zato mu tudi Indija ne želi podeliti vizuma. Čeprav naj bi sam uradnikom pojasnil, da ima vizume za več držav in da bo let, če mu ga uredijo, plačal iz lastnega žepa, bo lahko po navedbah časnika tranzitno cono zapustil šele tisti trenutek, ko bo znova dovoljen mednarodni potniški promet. V Indiji tako kot v številnih drugih državah trenutno poteka samo letalski tovorni promet, izvajajo pa nekatere repatriacijske lete, s katerimi v domovino vračajo Indijce, ki so obtičali drugje po svetu.