Stalnice in izredni dogodki

Kaj kažejo podatki o umrljivosti na Dunaju v koronačasu

G.G.
11. 5. 2020, 13.37
Posodobljeno: 11. 5. 2020, 15.31
Deli članek:

Dunaj šteje dva milijona prebivalcev. Njihov statistični urad je pregledal številke v povezavi z umrljivostjo do 26. aprila.

Profimedia
Fotografija je simbolična

»Od izbruha pandemije koronavirusa nismo zaznali povečene stopnje umrljivosti,« je za avstrijske medije povedal šef dunajskega statističnega urada Klemens Himpele. Podatek velja tako za osebe mlajše od 65 let kot za starejše od 65 let, kamor štejemo rizične skupine v primeru bolezni covid-19.

Himpele poudarja, da so informacije o povečanih smrtnih primerih ključne, saj lahko nakažejo, če se je spregledalo določene primere, kažejo pa tudi na morebitno »kolateralno škodo«, ki bi jo na primer prinesel zmanjšan obseg dela v bolnišnicah v vrhuncu »napada« koronavirusa. »Podatki kažejo, da smo zaenkrat na Dunaju zelo dobro prišli skozi krizo,« ugotavlja Himpele.

Krivulja smrtnosti med letoma 2015 in 2019 kaže nekatere stalnice in izjeme od »normalne« oblike – izredne dogodke. Viške smrti je zaznati v zimskih mesecih, ko nastopi čas gripe. Še zlasti veliko življenj starejših je odnesla epidemija gripe konec leta 2016 in v začetku leta 2017. Konice pa so občasno tudi poleti, ko nastopi dolgotrajen vročinski val. Brutalna vročina je bila za starejše pogumna zlasti poleti 2015.

statistik.wien.gw.at
Krivulja zgornjega grafa prikazuje število umrlih, ki so bili starejši od 65 let. Povečana stopnja umrljivosti je opazna v zimskih mesecih in v obdobju hudega vročinskega vala.