zadržani

V Mariboru samoplačniški testi na novi koronavirus. Kaj pravi stroka?

B.K./STA
6. 5. 2020, 16.20
Posodobljeno: 6. 5. 2020, 16.22
Deli članek:

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so ta teden začeli izvajati samoplačniške presejalne teste za ugotavljanje protiteles IGM in IGG, ki so pokazatelj morebitne predhodne okužbe z novim koronavirusom.

Reuters
Fotografija je simbolična

Na testiranje, s katerim so v osrednjem laboratoriju na Sodni ulici v središču Maribora začeli v ponedeljek, se je obvezno predhodno naročiti prek telefona, stane pa 20 evrov. Testiranje se opravi na odvzetem vzorcu krvi in rezultat je znan v nekaj urah. Zanimanje javnosti za takšno testiranje je precejšnje.

Test ne pokaže, ali je oseba trenutno okužena z novim koronavirusom, zato na primer ne zadostuje za nemoten prehod državne meje ali nadomestilo obvezne karantene, je pojasnil pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus. Predhodna okužba namreč ne zagotavlja, da človek ne bo znova zbolel. "Še vedno se ne ve, ali je nekdo, ki je bil enkrat okužen, vnaprej zaščiten ali pa lahko pride do nove okužbe," je pojasnil.

"Če so prisotna v krvi protitelesa IGG, pomeni, da je človek prebolel okužbo. Če so prisotna protitelesa IGM, pa pomeni, da je prebolel to okužbo pred kratkim oziroma morebiti bi lahko bil še celo okužen," je opozoril.

Testi, ki prikazujejo trenutno okuženost z novim koronavirusom, se še vedno izvajajo z brisom žrela, in sicer le na napotilo zdravnika in v vstopni točki, ki je v Mariboru postavljena v šotoru na Cesti proletarskih brigad na Taboru. Tam so od začetka marca testirali okoli 3500 ljudi.

Drugod bolj zadržani

V ljubljanskem zdravstvenem domu se za takšno možnost niso odločili. "V ZD Ljubljana ne izvajamo samoplačniških testiranj na novi koronavirus in jih zaenkrat tudi ne načrtujemo. Pri odločanju o napotitvi na testiranje sledimo strokovni doktrini in usmeritvam NIJZ in ministrstva za zdravje," so sporočili.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je medtem na današnji vladni novinarski konferenci opozoril, da trenutno še ni veliko takih testov, ki bi bili zanesljivi. Poleg tega je rezultate treba ocenjevati kritično, saj tudi ob prisotnosti protiteles še ni jasno, ali smo imuni.