Središče Ljubljane je okoli 19. ure zavzelo okoli tisoč kolesarjev protestnikov, ki so z glasnim vzklikanjem izrazili nezadovoljstvo z ukrepi vlade v času epidemije covida-19. Kolesarji so pod sloganom "z balkonov na kolesa" na petem zaporednem petkovem protestu vzklikali proti vsakodnevnemu kratenju svoboščin in zahtevali odstop vlade.

Protestniki so v prestolnici zapeljali mimo poslopja državnega zbora. Mirne proteste, ki jih je organizirala Anarhistična pobuda Ljubljana in še 23 drugih skupnosti in nevladnih organizacij, so spremljali policisti. Protesti so potekali tudi v Mariboru in drugih slovenskih mestih.

kolesarji
Daniel Novakovič/STA
Protest kolesarjev v Ljubljani

"Shod še poteka, zato uradnih podatkov ne morem dati, se je pa po približni oceni zbralo okoli 1000 kolesarjev. Kar se tiče prometa, smo zaradi varnosti vseh udeležencev zaprli nekaj ulic, da ne bi prišlo do prometnih nesreč," je dejala tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec.

Dodala je še, da je bil prvi protest opoldne v Ljubljani prijavljen, večerni pa ne.

Protestniki sicer opozarjajo, da oblast in kapitalizem ponujata zgolj izkoriščanje in zatiranje, sami pa želijo med ljudmi vzpostaviti vzajemno pomoč, solidarnost in antiavtoritativnost.

"Letošnji prvi maj označuje začetek novega vala ekonomske in socialne krize, ki je nastopila kot posledica boja proti globalni pandemiji koronavirusa. Odgovor te, pa tudi vseh prejšnjih in prihodnjih vlad na krizo je predvidljiv proračunski rezi, zategovanje pasu, ropanje ljudi na račun preživetja bank, uničevanje okolja za dobiček peščice, represija, populizem, zatiranje vseh drugače mislečih in kratenje svobode," so zapisali na Facebooku.

kolesarji
Daniel Novakovič/STA
Protest kolesarjev v Ljubljani

Že opoldne se je sicer pred DZ po podatkih policije zbralo precej manj, okoli 100 ljudi, zaradi kršenja javnega reda in miru pa so policisti sprva pridržali in nato izpustili organizatorja protesta, predsednika Gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije Ladislava Troho. Kot je gibanje zapisalo na Facebooku, je vlada njihovo prvo zahtevo s sprostitvijo gibanja med občinami že izpolnila. Še vedno pa zahtevajo, da vlada takoj nepreklicno odstopi.