Rezultati ankete

"Ukrepov ne potrebujemo več, odprava poteka prepočasi"

Simon Rosc
30. 4. 2020, 20.00
Deli članek:

Ta teden ste ocenili, da vlada ukrepe sprošča absolutno prepočasi.

Bobo
Čeprav se bodo ukrepi sprostili, bomo še lep čas morali paziti na varnostno razdaljo, nošenje mask in dosledno higieno rok.

Rahljanje ukrepov se je vendarle začelo. Gostinci lahko pripravljeno hrano že nekaj časa prodajajo za s sabo, pretekli teden so vrata med drugim odprle trgovine z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom in pohištvom, kemične čistilnice in servisi, prodajni saloni avtomobilov in avtopralnice, opraviti je mogoče tudi tehnični pregled avtomobila. Od tega tedna je mogoče obiskati tudi poslovalnice zavarovalnic, ob nekaterih omejitvah je znova mogoče sklepanje zakonskih zvez, od srede pa je v vseh slovenskih porodnišnicah spet dovoljena prisotnost spremljevalca pri porodih. Ponovno so lahko odprti tudi muzeji galerije in knjižnice. Prav slednje je sprožila kar nekaj preglavic, saj je bila odločitev o tem sporočena šele na predvečer odprave ukrepa, kar je otežilo organizacijo zaposlenih in pripravo vseh varnostnih ukrepov. Za ponedeljek po prvomajskih praznikih pa je napovedanih še več sprememb. Odprle se bodo namreč prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih središčih, prav tako bo spet mogoč obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

Gibanje med občinami, ki je bilo z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa prepovedano, je z današnjim dnem spet dovoljeno. Občine bodo sicer lahko še vedno omejile dostop do svojih površin, prepovedano ostaja tudi zbiranje ljudi. Izteče pa se tudi rok za sprejem povabila v raziskavo o razširjenosti covida-19.

Začelo se je tudi postopno odpiranje vrtcev in šol, ki je zaenkrat predvideno za 18. maj. Najprej bodo zagotovili pogoje za odprtje vrtcev in prve triade v osnovnih šolah ter tudi za vse zaključne letnike v srednjih šolah. Tiste, ki imajo pred seboj še zaključne izpite in maturo. Nato bodo sledili še učenci 9. razredov osnovne šole, da tudi oni na nek običajen način zaključijo svoje osnovno šolanje. Za ostale učence se bo šolsko leto zaključilo na daljavo.

V vrtcih bodo higienski pogoji zaostreni. Zaradi zagotavljanja ustrezne razdalje bo v šolah manjše število učencev oz. dijakov v razredu, zato bo en razred verjetno razdeljen v dva razreda. Na voljo bo moralo biti dovolj razkužil, zagotoviti bo treba zračenje prostorov. Uporaba mask bo obvezna od 12. leta, za mlajše pa ne, saj ne zanjo rokovati z njimi.

REZULTATI ANKETE:

Kako ocenjujete tempo rahljanja ukrepov v Sloveniji?

Vlada ukrepe rahlja prehitro – 22,4 %

Ukrepi se sproščajo v pravem tempu – 25,1 %

Absolutno prepočasi, ukrepov ne potrebujemo več – 52,5 %