KRIZA V ŠTEVILKAH

Kako globoko je v mesecu dni padlo slovensko gospodarstvo?

Žiga Kariž
30. 4. 2020, 19.30
Deli članek:

Vlada postopoma odpravlja ukrepe, slovensko gospodarstvo pa se počasi znova pobira po mesecu in pol prostega teka. Kakšne so prve posledice?

STA
Na zavodu za zaposlovanje so zabeležili 12,6-odstotno povečanje brezposelnih.

Predsednik vlade Janez Janša je v torek ob sprejemu drugega antikorona paketa v državnem zboru dejal, da ne ve, ali bosta dve milijardi evrov poroštev dovolj, da bo naše gospodarstvo bolj ali manj nepoškodovano izšlo iz krize. Posledice bomo zagotovo čutili še nekaj let. Proračun za leto 2020 bo potreboval rebalans, saj je zahrbtni virus vanj zavrtal ogromno luknjo in namesto 0,8-odstotnega presežka bomo imeli na koncu leta po vsej verjetnosti okoli 8,1-odstotni primanjkljaj, predvsem na račun dodatnih dveh milijard evrov stroškov. Podjetja v številnih panogah so na robu preživetja, nekatera že krepko čez. Od 13. marca do 28. aprila je kljub pomoči, ki jo je samostojnim podjetnikom namenila vlada, do danes več kot 3300 le teh sprožilo postopke prenehanja delovanja.

Gneča na zavodu za zaposlovanje

V Sloveniji je bilo januarja 2020 895.400 delovno aktivnih oseb. Konec aprila imamo na zavodu za zaposlovanje 88.000 oseb in na čakanju okoli 300.000 oseb. Za pomoč je zaprosila več kot polovica samozaposlenih. Številka: 12.605 oseb se je na zavod za zaposlovanje prijavilo od razglasitve epidemije. 

Številni, ki niso imeli drugih virov prihodkov, so se morali podati na zavod za zaposlovanje. Kot so nam sporočili z zavoda, se je število brezposelnih od 13. marca do 24. aprila povišalo za 16,8 odstotka oziroma za 12.605 oseb. Uradnih iskalcev zaposlitve je tako ta trenutek skoraj 88.000. Zavod ne vodi statistike, koliko od teh jih je prišlo iz malih, srednjevelikih ali velikih podjetij, a že ob sprejetju vladnih ukrepov marca so predvsem majhna podjetja delavce pošiljale na zavod, mnoge z obljubo, da jih bodo vzeli nazaj, ko bo kriza minila. V to število še ni vključenih 1000 delavcev iz velenjskega Gorenja, ki je prvo veliko podjetje pri nas, ki je napovedalo masovno odpuščanje. Ostali so večinoma izkoristili vladno pomoč in zaposlene poslali na čakanje. Glede na podatke zavoda za zaposlovanje so prejeli 35.000 vlog pravnih oseb za nadomestilo plač. Vloge naj bi se nanašale na kar 300.000 zaposlenih, a na zavodu opozarjajo, da so se vloge zaradi zapletov pri dokumentaciji podvajale, zato je realna številka zagotovo okoli 10 odstotkov nižja.

Prihaja drugi val espejev

Konkretno pa se bo v teh dneh gotovo zvišalo število samostojnih podjetnikov, ki bodo vložili izjave o zmanjšanju prometa, ki jim omogočajo oprostitev plačila prispevkov in pridobitev temeljnega mesečnega dohodka. S sprejetjem drugega paketa protikorona ukrepov so se namreč malce omili pogoji za pridobitev pomoči, razširil pa se je tudi nabor prejemnikov. Še pred sprejemom novele prvega zakona je izjave za pridobitev temeljnega dohoda vložilo kar 41.632 davčnih zavezancev. Glede na to, da je espejev okoli 90.000, lahko skoraj z gotovostjo trdimo, da se je v težavah znašla več kot polovica samostojnih podjetnikov oziroma ljudi v samostojnih poklicih.

Možni scenariji

Če bi se slovensko gospodarstvo popolnoma zaustavilo, bi slovenski BDP vsak dan izgubil 130 milijonov evrov. Številka: 3383 delodajalcev je koristilo ukrep oprostitve plačila prispevkov za marec 2020.

Banka Slovenije je že konec marca izdelala tri možne scenarije o tem, kako bo covid-19 vplival na slovensko gospodarstvo. Najbolj optimistična napoved predvideva znižanje BDP za 6,1 odstotka, najbolj pesimistična pa za kar 16,1 odstotka, kar je veliko slabše, kot denimo pri krizi, ki nas je doletela leta 2008. Glede na to, da se gospodarstvo počasi pobira, je bolj verjeten optimistični scenarij, ki ga je BS pripravila na predpostavki, da bi slovensko gospodarstvo mirovalo do konca aprila. Če se nam uspe držati tega scenarija, bi se dejavnost trgovine, popravila vozil, prometa, skladiščenja in gostinstva na raven pred epidemijo vrnila do konca leta.