Zadovoljni?

Upokojenci v četrtek prejmejo "koronadodatek"

STA/G.G.
29. 4. 2020, 14.56
Posodobljeno: 29. 4. 2020, 14.57
Deli članek:

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je izrazil prepričanje, da so za upokojence dobro poskrbeli in jim pokazali, da vlada ni pozabila na njih. Meni, da so upokojenci zadovoljni z dodatkom, ki ga bodo prejeli v četrtek.

Bobo
Fotografija je arhivska

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je povedala, da se jim je zdelo prav v ukrepe za blaženje posledic krize vključiti tudi upokojence, ker so številni med njimi ostali sami v svojih domovih, mnogi so kupili dodatne količine hrane, vitaminov in drugih, za krizni čas pomembnih stvari, prav tako pa kot ena ranljivejših skupin potrebujejo pomoč pri nekaterih vsakodnevnih opravkih.

Do dodatka, za katerega so predlog pripravili skupaj z Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus) bodo upravičeni vsi, ki imajo pokojnino nižjo od 700 evrov. Pa tudi kmetje, saj mnogi od njih pokojnin sploh ne prejemajo, je dodala Pivčeva. Predsednik Zdusa Sušnik je navedel, da so pri določitvi meje pri 700 evrih izhajali iz podatka, o pragu revščine pri 663 evrih. Dodal je, da se zaveda bolečine, ki jo prag za upravičenost do dodatka predstavlja za ljudi, ki ga ravno presegajo.

Ob tem je Sušnik spomnil, da bo za dodatke šlo okrog 70 milijonov evrov, kar predstavlja 1,3 odstotka letnega proračuna za izplačilo pokojnin. Sušnik je zato upokojence pozval, naj bodo z dodatkom zadovoljni. Povedal je še, da bo potrebna strpnost, saj se ekonomska kriza še povečuje, gospodarstvo pa si ne bo opomoglo tako hitroUpokojen, kot morda mislimo.

Prejemniki pokojnin do 500 evrov so upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 300 evrov. Tistim, ki prejemajo pokojnino med 500 in 600 evri, se izplača 230 evrov, upokojenci z med 600 in 700 evri pokojnine pa bodo v četrtek ob izplačilu aprilske pokojnine prejeli 130 evrov dodatka.