Kdaj? Kdo najprej?

Ministra Slovenije in Hrvaške tudi o prvi in drugi fazi odpiranja turizma

G.G./STA
29. 4. 2020, 13.02
Posodobljeno: 29. 4. 2020, 14.40
Deli članek:

Turizem je pomembna gospodarska panoga. Veliko prinese v proračunsko malho, iz katere se napaja tudi zdravstvo. Danes sta se o ukrepih in načrtih za delovanje turizma v času izbruha koronavirusa v Zagrebu pogovarjala slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli.

Twitter
Slovenija in Hrvaška sta po Počivalškovih besedah tradicionalno turistični in prijateljski državi, njuna naroda pa veljata za dobre gostitelje.

Na Hrvaškem je približno 110.000 zasebnih nepremičnin v lasti slovenskih državljanov. Spodobi se, da bi jim dovolili obiskati njihova poletna bivališča, je dejal Počivalšek, ki pravi, da je Slovenija optimistična glede možnosti, da bi vsaj delno vzpostavili čezmejni turistični promet s Hrvaško. 

S hrvaškim kolegom sta se tako strinjala, da odpiranje meja in oživljanje turizma poteka v dveh fazah: v prvi, ki bi lahko stekla nekje do konca maja, bi recipročno sprostili prehod meja za lastnike nepremičnin in plovil v drugi državi, v drugi fazi, ki bi lahko stekla v junija oz. bolj verjetno v drugi polovici junija, pa bi sprostili tudi ostala turistična potovanja. To bosta predlagala tudi v sprejem obema vladama.

Počivalšek sicer poudarja, da je o konkretnih datumih še prezgodaj ugibati, odpiranje meja mora namreč sloneti na epidemioloških kriterijih. Pred tem bo treba narediti protokol prehoda meje ter prihoda in bivanja na turistično destinacijo, za kar bosta zadolžena oba centra za javno zdravje.

Slovenski gosti so eni najbolj zvestih in številnih na Hrvaškem, državi pa na področju turizma odlično sodelujeta, je poudaril tudi Cappelli. Na Hrvaškem je bilo lani skoraj 1,6 milijona slovenskih obiskov in nekaj manj kot 11 milijonov slovenskih nočitev. Pristojni se po njegovih besedah pogovarjajo o možnostih za odpiranje meja ter o načinih za zagotovitev vseh potrebnih ukrepov in procesov, da bi slovenski državljani lahko preživeli poletne počitnice na Hrvaškem.

Posebej so obravnavali slovenske državljane, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine in premičnine. Poskušajo najti rešitev, da bi ob spoštovanju vseh epidemioloških ukrepov lahko prišli do svojega premoženja, je dejal.

Ministra sta govorila tudi o možnostih za turistična potovanja ob posebnih postopkih med potovanji, o katerih so se pogovarjali tudi med ponedeljkovo videokonferenco ministrov EU, pristojnih za turizem.