"Muzeji nimamo pogojev za varno delo zaposlenih"

Od srede vrata odpirajo galerije, muzeji in knjižnice, s ponedeljkom bo mogoče tisto, kar so mnogi nestrpno pričakovali

A.S.
28. 4. 2020, 19.38
Posodobljeno: 29. 4. 2020, 07.13
Deli članek:

Od srede bodo znova odprte knjižnice, galerije in muzeji, s ponedeljkom tudi strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na današnji dopisni seji je vlada dopolnila seznam izjem, za katere ne velja več prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev, pri katerih je ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) možno zagotoviti minimalni stik med ponudnikom in potrošnikom ali je manjša možnost okužbe, ker se izvajajo na prostem zunaj zaprtih prostorov.

Odpravljena je določba o izkazovanju starosti v prodajalnah. Kljub temu pa ostaja priporočilo ranljivim skupinam, naj še vedno opravljajo svoje nakupe v času, ki je namenjen samo njim.

Jutri?

Jutri bodo znova odprti muzeji, galerije in knjižnice, prav tako bodo zaradi povečanega tveganja zaradi neoskrbovanih naprav z delom začeli dimnikarji. Sproščene bodo storitve nepremičninskega posredovanja.

Skupnost muzejev Slovenije pa je na družbenem omrežju Facebook objavila, da muzeji o sproščanju ukrepov niso bili obveščeni: "Muzeji v tem trenutku nismo pripravljeni na varen sprejem obiskovalcev. Muzeji v tem trenutku nimamo pogojev za varno delo zaposlenih. Nimamo nobenih navodil s strani Ministrstva za kulturo. Muzeji se ne odpirajo tako na pamet, brez navodil in brez predhodne najave".

Od srede bodo v bolnišnicah po Sloveniji porodu lahko spet prisostvovali očetje ali drugi spremljevalec po izbiri porodnice. Nihče ne sme biti pozitiven na koronavirus ali imeti simptomov, ki bi kazali na okužbo. Enako velja za porodnico. Spremljevalec mora nositi zaščitno opremo, hkrati mora ohranjati varnostno razdaljo do zaposlenih.

V ponedeljek?

V ponedeljek vrata odpirajo frizerski in kozmetični saloni (vključujoč storitve na področju dejavnosti higienske nege, kot sta masaža in pedikura), zagotovo pa bo mnoge razveselilo, da je s ponedeljkom omogočena tudi strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov: zaradi odprtega prostora ob upoštevanju navodil NIJZ je možnost okužbe možno preprečiti oz. zmanjšati na minimum, so izpostavili na vladi.

Odprle se bodo tudi prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih, prav tako bo spet mogoč obisk salonov za nego živali.

4. maj prinaša tudi storitve popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev. Tekstilna dejavnost zajema izdelavo pletenin, tekstilij, oblačil, kvačkanih materialov, spodnjega perila, nogavic tehničnih tekstilij in šivanje delovnih oblačil, šiviljska popravila, šivanje izdelkov, ki niso oblačila, ter šiviljska popravila. Enako velja za usnjarsko in obutveno dejavnost. Gre za sprostitev storitev čevljarskih, torbarskih, krznarskih storitev, med katerimi so storitve, ki se izvajajo na obrtni način. 

Storitve fotografov in fotokopirnic so potrebne za delovanje javnih služb, ki se postopno sproščajo, npr. uradi in upravne enote, in za postopno sproščanje na področju šolstva.

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) pa je danes sporočila, da bodo maše od ponedeljka spet potekale z udeležbo vernikov. Pogoji za udeležbo vernikov pri sveti maši bodo, kot so zapisali pri SŠK, razkuževanje rok pred vstopom v cerkev ter nošnja zaščitne maske. 

Trgovine odprte tudi v nedeljo?

Trgovine, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, bodo z namenom preprečevanja gneče v času pred in po prvomajskih praznikih, lahko odprte tudi v nedeljo, 3. maja, med 8. in 13. uro.

Vlada o rahljanju ukrepov podrobneje jutri

Podrobneje bo vlada načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov obravnavala jutri, je na Twitterju napovedal premier Janez Janša. Pojasnil je, da gre za odpravo nekaterih omejitev gibanja in postopno oživitev dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni "varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme".