Vzorec štirikrat večji kot v Avstriji

Pomembna raziskava bo pokazala, kolikšen je delež populacije, ki je okužbo s covid-19 nevede prebolel

G.G.
28. 4. 2020, 11.36
Posodobljeno: 28. 4. 2020, 12.26
Deli članek:

Predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je predstavil potek nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19.

Bobo
Fotografija je simbolična

STA
Miroslav Petrovec pravi, da so bil zvedeni omejevalni ukrepi potrebni in ponosni moramo biti, da je Slovenija med najboljšimi v Evropi.

Petrovec je povedal, da je v približno enem tednu privoljenje za raziskavo dalo 1300 oseb od 3000, kolikor je bilo povabljenih. Ekipe na terenu, ki se jim Petrovec zahvaljuje za vso naporno delo. Doslej so odvzeli 1230 vzorcev. Testirali pa bodo še okoli 100 otrok. Odvzem vzorcev pri teh bodo na terenu izvajali posebej usposobljeni zdravstveni delavci, ki z najbolj občutljivimi skupinami delajo tudi v rednem delovnem času in so bili skrbno izbrani za to nalogo, je zagotovil Petrovec.

Vse, ki se do četrtka niso odzvali, so še enkrat opomnili in jih povabili, da še lahko sodelujejo do konca meseca. Da bi zdaj spreminjali ali dopolnjevali metodologijo, ni mogoče, saj bi to predstavljajo prevelike težave. Bistveno pa je, pravi Petrovec, da je vzorec že zdaj dovolj velik, za "štirikrat večji od vzorca v primerljivi raziskavi v Avstriji." 

Doslej so med testiranimi ugovotovili dve aktivni okužbi z novim koronavirusom. Še bolj pomemben pa bo podatek, ki ga bo dal drugi del raziskave, s katero začenjajo danes. Z obdelavo krvnih vzorcev bodo ugotavljali, koliko od teh testiranih je bilo okuženih, "asimptomatično okuženih", saj niso vedeli, da so okuženi ali pa niso prepoznali simptomov. Rezultate bodo čim prej obdelali, predvidoma do konca tedna, tako da bodo znani po prvomajskih praznikih. 

Ko bodo rezultati znani, bodo strokovni skupini podali ključne informacije o oceni trenutne okuženosti populacije in kolikšen je delež populacije, ki je okužbo nevede prebolel.

Plavanje med "dobrimi" virusi

Petrovec je odgovoril tudi na vprašanje o »nevarnosti« kopanja v morju. Povedal je, da ga to ne skrbi pretirano, saj je v morju že ogromno virusov, ki napadajo bakterije in s tem čistijo vodo. Bolj v šali je dejal: »Kdor bo skočil v morje, bo vedel, da plava med virusi, ki niso nevarni človeku«.

Bolj ga skrbi dogajanje ob bazenih in na plažah, kjer je veliko ljudi. Petrovec je zato spomnil, da bo potrebno upoštevanje ukrepov in priporočil, kot so ohranjanje razdalje in razkuževanje rok.