Meter varnostne razdalje

Takšna so navodila za gostinske lokale v Avstriji: za mizo največ štirje odrasli, kaj pa maska?

G.G./STA
28. 4. 2020, 10.30
Posodobljeno: 28. 4. 2020, 14.02
Deli članek:

Avstrija bo po skoraj sedmih tednih odpravila omejitev gibanja na prostem. Od 1. maja bodo morali državljani upoštevati le meter varnostne razdalje do oseb, ki niso iz njihovega gospodinjstva, je danes napovedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober.

Profimedia
Fotografija je simbolična
V Avstriji so do danes potrdili 15.256 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je do ponedeljka zjutraj koronavirusni bolezni 19 podleglo 549 oseb, ozdravelo pa jih je 12.362.

"Lahko odpravimo omejitev gibanja na prostem, ni je potrebno podaljšati," je danes sporočil Anschober in dodal, da tudi po 1. maju ostaja v veljavi upoštevanje varnostne razdalje enega metra do oseb iz drugega gospodinjstva. Je pa še prezgodaj, da bi lahko rekli, da je konec krize, je opozoril Anschober. "Vsak trenutek lahko rečemo dovolj," je dejal. Cilj je namreč, da bi v državi preprečili drugi val okužb.

Od začetka maja bodo glede na vladne načrte v Avstriji svoja vrata odprle vse trgovine in večino storitev, kot so na primer frizerji. Bari in restavracije naj bi sledili sredi maja. Hoteli bodo lahko prve goste sprejeli 29. maja, je danes napovedala ministrica za turizem Elisabeth Kostinger.

Kot je pojasnila ministrica, bodo lokali lahko delovali med 6. in 23. uro. Za eno mizo bodo lahko sedeli največ štirje odrasli s svojimi otroki, med mizami mora biti najmanj meter razdalje. Medtem ko bodo morali natakarji nositi maske, to za goste za mizo ne bo nujno, je pa predvidena maska pri gibanju po lokalu, kar pomeni tudi pri obisku stranišča.

Prireditve z do desetimi udeleženci

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je sporočil, da bodo v prihodnje dovoljene prireditve z do desetimi udeleženci, na pogrebih pa se bo lahko zbralo do 30 ljudi. Pravilo desetih oseb pa ne velja za proteste, saj to ureja druga zakonska podlaga.

Od sredine marca so lahko Avstrijci zapustili svoje domove le ob utemeljenem razlogu, kot je na primer nakup. Že od začetka je bila dovoljena rekreacija na prostem, kot na primer sprehodi in kolesarjenje. Sedanja omejitev gibanja se izteče 30. aprila.

Profimedia
Prejšnji teden na Dunaju.

Tudi po odprtju trgovin ugoden trend

Anschober je ob tem danes pojasnil, da so v Avstriji tudi po odprtju več trgovin 14. aprila beležili pozitiven trend pri preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom.

V Avstriji se število novih okužb že dneve umirja in stopnja kužnosti znaša 0,59. Obenem so sproščene tudi kapacitete v bolnišnicah. "Ogromen šopek rož državljanom, ki so to omogočili," se je še zahvalil minister.