Kupci pozor!

Furs za "uvožene" avtomobile omogočil preprost vpogled v podatke o prevoženih kilometrih, vrednosti, od katere je bil plačan DMV, morebitnih poškodbah ...

S.R.
23. 4. 2020, 09.04
Posodobljeno: 23. 4. 2020, 09.13
Deli članek:

Finančna uprava RS si želi čim več brezstičnega poslovanja, na mobilni aplikaciji eDavki in portalu eDavki pa so uvedli pomembno novost, ki omogoča vpogled v podatke o vozilih, pripeljanih iz tujine.

Profimedia
DMV se po zakonu odmerja za vozila, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Republike Slovenije.

Na mobilni aplikaciji eDavki ali portalu eDavki lahko odslej v nekaj minutah preverite podatke o prevoženih kilometrih, vrednosti avtomobila, od katere je bil plačan davek na motorna vozila, morebitnih poškodbah in druge informacije, v kolikor je bil vaš avto pripeljan iz tujine, sporočajo iz Finančne uprave Republike Slovenije (Furs), kjer sicer v teh dneh, ko poteka postopno rahljanje ukrepov, nekatere gospodarske panoge pa so znova oživele, zaznavajo več vlog za odmero davka na motorna vozila (DMV). To lahko po novem oddate prek portala eDavki, na finančnem uradu se tako ni treba več zglasiti fizično. 

Vpogled v podatke o plačanem davku na motorna vozila je pomembna novost za potrošnike, ki nameravajo kupiti vozilo, ki ga je prodajalec pred tem v Slovenijo pripeljal iz tujine. 

Katere podatke lahko preverite? 

Na voljo so podatki o letu prve registracije vozila, prevoženih kilometrih, ki jih je zavezanec prijavil davčnemu organu, davku na motorna vozila, vrednosti avtomobila, od katere je bil plačan davek, ter informacije o morebitnih poškodbah vozila.

Ta funkcionalnost omogoča vpogled v elektronsko evidenco motornih vozil, za katera je bil plačan davek ali je bila uveljavljena oprostitev plačila davka, še sporoča Furs, pri čemer dodaja, da so v tej evidenci »samo vozila, za katera je bil DMV odmerjen in plačan po 30. 12. 2009 oziroma obračunan v mesečnih obračunih ali je bila uveljavljena oprostitev plačila davka po tem datumu.« Kot pojasnjujejo, se DMV po zakonu odmerja za vozila, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Republike Slovenije. 

Furs
Z vpisom VIN številke v vnosno polje se zavezancu takoj izpišejo podatki o stanju vozila.

Napoved za odmero DMV 

Pri Fursu si glede na izredne okoliščine želijo čim več »brezstičnega« poslovanja, hkrati pa želijo davčnim zavezancem olajšati oddajanje napovedi za odmero davka na motorna vozila, še pojasnjujejo. Tako lahko vsi registrirani uporabniki portala eDavki po novem to napoved oddajo tudi v elektronski obliki (obrazec DMV-N). Davčnim zavezancem je na portalu tako kot za ostale obrazce na voljo kontekstna pomoč, kjer je za vsako polje navedeno, ali gre za obvezen podatek ali ne in kakšna vrsta podatka se zahteva. Pojasnjene so tudi ostale podrobnosti, povezane s pripenjanjem obveznih prilog, podpisom in oddajo obrazca.

Davčni organ pa si pridružuje pravico, da od davčnih zavezancev zahteva predložitev izvirnikov dokumentov, ki jih potrebuje za odmero davka, še dodajajo pri Fursu.

Furs
Do podatkov lahko dostopate prek mobilne aplikacije.