Nobenih navodil

»Kako naj izplačamo regres, če pa ne zaslužimo niti evra?!«

Monika Horvat / Štajerski tednik
23. 4. 2020, 06.50
Deli članek:

Gostinci in drugi podjetniki se sprašujejo, kako naj do 1. julija zagotovijo denar za izplačilo regresa zaposlenim, ko pa že mesec dni niso zaslužili niti evra.

M.H./Štajerski tednik
Z izplačilom regresa v zakonskem roku bodo letos imeli težave številna podjetja in podjetniki.

Številna podjetja in samozaposleni so v teh časih zaradi dogajanja v povezavi s koronavirusom in vladnim odlokom o prepovedi obratovanja, predvsem lokali, restavracije, bari, kozmetični in frizerski saloni, avtomobilski servisi, vulkanizerji in drugi, dobesedno čez noč ostali brez posla in prihodkov. Vsi načrti so se jim sesuli. Zato smo preverili, ali bo vlada v tem težkem položaju, v katerem so se znašli številni, morebiti šla naproti tudi s spremembami glede izplačila regresov, kot je denimo odlog plačila.

MDDSZ: »Če delodajalci ne bodo izpolnili svoje dolžnosti, bodo v prekršku«

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) so nam zatrdili, da ukrepi vlade trenutno ne naslavljajo obveznosti do izplačila regresa. Da pa zakon o delovnih razmerjih že zdaj omogoča zamik izplačila regresa do novembra zaradi nelikvidnosti, če je tako določeno s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti. »Če delodajalca ne zavezuje kolektivna pogodba na ravni dejavnosti in je nelikviden, njegova obveznost do izplačila regresa v zakonsko določenem roku obstaja. Če torej delodajalci ne bodo izpolnili svoje dolžnosti glede izplačila regresa v skladu s 131. členom zakona o delovnih razmerjih, bodo v prekršku,« so sporočili z ministrstva.

M.H./Štajerski tednik
Marca je Gostilna Prosnik glede na enako obdobje lani zabeležila 70-odsotni izpad prihodkov, ta mesec bo zaradi zaprtja upad 100-odstoten.

Združenje delodajalcev predlagalo odlog plačila do konca leta

Enako odgovarjajo v Združenju delodajalcev Slovenije: »Med vladnimi ukrepi, ki so bili sprejeti zaradi obvladovanja epidemije covida-19, ni vključenega ukrepa, ki bi delodajalcem zasebnega sektorja omogočal, da bi lahko delavcem izplačali regres za letni dopust za leto 2020 drugače, kot je to določeno v 131. členu zakona o delovnih razmerjih in ustreznih členih kolektivnih pogodb dejavnosti. Zato tudi v tem kriznem času velja, da je skrajni rok izplačila regresa za letni dopust 1. julij tekočega leta oziroma za nelikvidne delodajalce 1. november tekočega leta, če je tako določeno v kolektivni pogodbi dejavnosti. Dodajamo, da je Združenje delodajalcev Slovenije tako ob prvem kot drugem paketu interventne zakonodaje predlagalo tako odlog plačila regresa do 31. decembra kot tudi izplačilo regresa za letni dopust v dveh delih.«

Gostilna Prosnik: razmišljajo o tožbi zoper državo

Kako bodo do zakonskega roka izplačali regrese zaposlenim, ko pa že mesec dni nimajo niti evra prihodka, se med drugimi obupano sprašujejo tudi v ormoški Gostilni Prosnik: »Marca smo glede na enako obdobje lani zabeležili 70-odstotni izpad prihodkov, ta mesec bo zaradi zaprtja 100-odstotni upad. Ne vem, kako bi izplačali regrese zaposlenim, če pa ne zaslužimo niti evra. Na mesec imamo okoli 30.000 evrov fiksnih stroškov, če od tega odbijemo delno povračilo plač in prispevkov za zaposlene, nam ostane najmanj 5000 evrov stroškov. To lahko traja mesec ali dva, potem si izgubljen. Razmišljam o tožbi države zaradi odloka o prepovedi obratovanja. Lokala nismo zaprli po lastni volji, zaprla nam ga je država! 40 let nisem bil ničesar dolžan, zdaj pa smo se zaradi državnega odloka znašli v takšni situaciji. V tem trenutku je nemogoče, da bi izplačali regres. Za 14 zaposlenih bi samo za izplačilo regresa potreboval okoli 17.000 evrov.«