Sproščanje ukrepov

Nemogoče je napovedati, kako dolge bodo čakalne dobe

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
22. 4. 2020, 20.20
Deli članek:

Posledica odpovedi številnih pregledov in posegov zaradi koronavirusa bodo neizbežno daljše čakalne vrste, tega pa se zavedajo tudi na ministrstvu za zdravje.

STA
Podaljševanje že tako dolgih čakalnih dob v zdravstvu je neizbežno …

Nekatere bolnišnice so izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev – med njimi tudi ptujska – omejile že pred odlokom vlade, nekaj dni zatem pa je bil tak ukrep sprejet za vse zdravstvene ustanove v državi.

Nenujni ambulantni pregledi le pri nekaterih izvajalcih

Z odlokom vlade pa se od 10. aprila ponovno uvaja izvajanje nenujne ambulantne specialistične dejavnosti (ambulantna specialistka, ambulantna diagnostika), rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja. »Vendar le pri tistih izvajalcih, ki za to lahko zagotavljajo organizacijske pogoje,« pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu in dodajajo, da to velja le za paciente, pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja. V času epidemije bodo tako obravnavani le bolniki, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih niti najmanjših znakov za okužbo zgornjih dihal. Pogoj za obisk zdravnika na naročen termin je, da se dan pred načrtovano obravnavo s pacientom opravi telefonski pogovor, na podlagi katerega bo znana epidemiološka anamneza tako osebe, ki bi prišla v zdravstveno ustanovo, kot njene družine. Od teh ugotovitev bo odvisno, ali bo bolnik dan pozneje sprejet v ambulanti ali ne.

Kje bodo še daljše čakalne dobe, ministrstvo ne ve

Marsikje so bile čakalne dobe že do zdaj nad dopustnimi, sprejeti ukrepi pa bodo zadeve le še poslabšali. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, bo najhuje tam, kjer so imeli največ težjih bolnikov, ki so morali v prvih tednih omejevalnih ukrepov (po)čakati, in v tistih zdravstvenih ustanovah, kjer so večino svojega kadra »rezervirali« za obravnavo pacientov s covidom-19. Sicer pa na zdravstvenem ministrstvu še priznavajo: »V tem trenutku nimamo na voljo podatkov, ki bi nam omogočili oceno, kakšen vpliv bodo imeli vsi ti ukrepi na podaljšanje čakalne dobe.«

Kot so še pojasnili odgovorni, so se za ponovno in postopno uvajanje zagotavljanja nenujnih oblik zdravljenja odločili z namenom, da se razbremeni izvajalce zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, zagotovi pretočnost bolnikov iz primarne na sekundarno raven in čim prej omogoči zdravstveno obravnavo tudi drugim pacientom. Eden izmed razlogov je tudi zmanjševanje podaljševanja čakalnih dob. A podaljševanje teh je neizbežno.

Ptuj: Čakalne dobe bodo še daljše ...

V ptujski bolnišnici odpirajo vse dejavnosti za stopnjo hitro in redno. Naročajo le zdrave osebe in pazijo, da so dovolj veliki časovni razmiki med naročenimi, da je čim manj kontaktov. »Radiologija (RTG, MR in CT) že dela, okulistika tudi, od včeraj naprej pa tudi fizioterapija in pravzaprav vse drugo. Tudi operativni program že poteka,« pojasni direktorica Anica Užmah. Na vprašanje, kako bodo ukrepi, ki so veljali do zdaj, vplivali na čakalne dobe v ptujski bolnišnici, pa odgovarja: »Prepoved izvajanja nenujnih storitev je seveda podaljšala vse čakalne dobe. Kakšne so čakalne dobe in za koliko se bodo podaljšale, je v tem trenutku težko napovedati, ker v tem času tudi ni bilo napotitev.«