Dostavil tudi trinajstkrat več zaščitnih očal, kot je delavcev v zdravstvu

So Kitajci poskušali naplahtati Pečečnika ali on državo?

Mihael Korsika
22. 4. 2020, 19.31
Posodobljeno: 22. 4. 2020, 20.33
Deli članek:

Podjetje Public Digital infrastructure, ki je v lasti Joca Pečečnika, je državi dostavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2. Zavod za blagovne rezerve, ki je naročil maske FFP2, bo zato zanje plačal bistveno nižjo ceno. Šlo naj bi za napako pri dobavitelju.

Bobo
Eden najbogatejših Slovencev Joc Pečečnik na naša vprašanja glede oznake na zaščitnih maskah ni odgovoril.

Zavod za blagovne rezerve je s podjetjem enega izmed najbogatejših Slovencev Joca Pečečnika sklenil za dobrih 30 milijonov evrov vredno pogodbo za dobavo zaščitne opreme.

Desetega aprila je na brniškem letališču pristalo prvo letalo z omenjeno opremo, ki jo je dobavila družba Public Digital infrastructure. Po navedbah podjetja je bilo na letalu dober milijon medicinskih mask FFP2 s filtrom, ki so primerne za zdravstvene delavce, dejansko pa je šlo za navadne, občutno cenejše kirurške maske, ki pa so bile sicer označene kot FFP2.

To so že ob prevzemu ugotovili tudi pristojni. Nadzor nad kakovostjo in količino dobavljenih zaščitnih sredstev v imenu zavoda izvaja družba Bureau Veritas, ki se med drugim ukvarja z ugotavljanjem skladnosti v dobavni verigi, je poročal časnik Dnevnik. »Dobava je bila zavrnjena, ker ni ustrezala pogodbenim zahtevam,« so potrdili v zavodu za blagovne rezerve. 

Kirurške maske vseeno sprejeli

Zavod je sicer napačno označene maske kljub temu sprejel. Zaradi velike potrebe po vseh vrstah zaščitnih mask je v soglasju z gospodarskim ministrstvom sklenil novo pogodbo s Pečečnikovm podjetjem za trislojne kirurške maske. Cena je po zatrjevanju zavoda nižja, kot je povprečna cena pri drugih ponudnikih za dostavo takšnih kirurških mask. Po podatkih spletne aplikacije Erar je zavod podjetju Public Digital infrastructure do zdaj plačal 7.927.784 evrov.

Pečečnik je po pristanku prvega letala z zaščitno opreme iz Kitajske za nacionalno televizijo pojasnil, kako je prišel do opreme. »To so zelo vplivni Kitajci, ki so milijarderji in ki imajo dobre politične zveze, na način, da smo preprosto iz tovarn ukradli določeno kvoto opreme in smo jo poslali v Slovenijo, ker je drugače ni bilo mogoče dobiti,« je povedal.

Pečečnika smo zaprosili za komentar glede napačne embalaže, a na naša vprašanja do zaključka redakcije ni odgovoril. Ob tem se postavlja vprašanje, ali so Kitajci poskušali naplahtati Pečečnika, Pečečnik državo ali pa je šlo za morda za nenamerno napako dobavitelja. V primeru slednje verjetno nihče ne bi bil rad v koži dobavitelja v komunistični Kitajski, ki je s tem očrnil tudi, sicer neimenovane kitajske milijarderje z dobrimi političnimi zvezami. 

Zavod za blagovne rezerve je pri Pečečnikovi družbi med drugim naročil tudi 400.000 zaščitnih očal. Številka je po navedbah Dnevnika trinajstkrat večja, kot je vseh zdravstvenih delavcev v Sloveniji.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v zdravstvu namreč zaposlenih slabih 31 tisoč zdravnikov, zobozdravnikov, tehnikov, medicinskih sester in farmacevtov. Ob tem velja poudariti, da zaščitna očala niso namenjena enkratni, temveč trajni uporabi. Prav tako jih ne bodo dobili vsi zaposleni v zdravstvu, saj jih ne potrebujejo.

Kmalu preiskovalna komisija?

Večina opozicijskih strank v zadnjem času vse glasneje opozarja na netransparentno nabavo zaščitne opreme, na kar opozarjamo tudi mediji. Tako smo prejšnji teden razkrili, da je zavod za blagovne rezerve sklenil pogodbo o dobavi zaščitnih mask s podjetjem Korez Sorting Group. Lastnik podjetja je Franc Korez, njegove žena Mateja Korez pa je bila leta 2011 vpletena v hekerski napad na državno Luko Koper in še dve podjetji. Korezova se trenutno s tožilstvom pogaja o priznanju krivde za tatvino in poskus velike tatvine.

V opozicijskih SD, LMŠ, Levici in SAB zahtevajo sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi razpravljali o gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije novega koronavirusa. Vladi pa očitajo nepregledno porabo in prikrivanje informacij ter pozivajo k pojasnilom.

Iz opozicije pa prihajajo pozivi za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o nabavah zaščitne opreme. Da bodo v LMŠ predlagali ustanovitev »preiskovalke«, je že napovedala njihova poslanka Jerca Korče.