Predčasno

Največje »gojišče« virusa v Avstriji znova odprto, okovov karantene rešili še zadnja območja

S.R.
23. 4. 2020, 08.12
Posodobljeno: 23. 4. 2020, 08.17
Deli članek:

Po več tednih stroge karantene, ki so jo avstrijske oblasti uvedle za dolino Paznaun na Tirolskem ter smučarski letovišči St. Anton am Arlberg in Sölden, lahko lokalno prebivalstvo danes znova nekoliko lažje zadiha.

Profimedia
Iz smučarskega letovišča Ischgl so turisti virus raznosili širom Evrope.

Od polnoči naprej namreč tudi za ta območja veljajo splošni ukrepi, ki sicer veljajo za preostali del Avstrije. V dolini Paznaun se nahaja tudi zdaj že zloglasno letovišče Ischgl, ki naj bi bil glavni vir okužbe za številna žarišča pandemije novega koronavirusa po Evropi.

Pri severnih sosedih so s tem okovov karantene rešili še zadnja območja v državi. V St. Antonu in dolini Paznaun so karanteno uvedli 13. marca, 17. marca pa je enak ukrep doletel tudi smučarsko letovišče Sölden. Ukrep bi moral v skladu z načrti veljati do 26. aprila, a so se avstrijske oblasi odločile za predčasno ukinitev, saj se je tam število novih primerov okužbe v zadnjih dneh drastično znižalo, poročajo avstrijski mediji. Lokalno prebivalstvo lahko zdaj po mili volji zapusti svojo občino, delovati pa naj bi začel tudi lokalni javni prevoz. 

Epicenter 

Smučarsko letovišče Ischgl, ki mu radi rečejo tudi »alpska Ibiza,« naj bi bil vir okužbe za več sto turistov z vse Evrope. Tam naj bi se po navedbah avstrijske agencije za javno zdravje (ÖGPH) okužilo več kot 600 avstrijskih državljanov ter do dvakrat toliko tujih turistov, zlasti iz Nemčije in Skandinavije. Virus so odnesli s seboj v domače kraje. 

Avstrija je v boju z novim koronavirusom podobno kot Slovenijarazmeroma uspešna in se počasi znova odpira. Po zadnjih podatkih so doslej potrdili 14.925 primerov okužbe, umrlo pa je 510 ljudi. Manjše prodajalne so v teh dneh znova odprle svoja vrata, v začetku maja pa jim bodo sledila tudi večja nakupovalna središča. V skladu z načrtom naj bi nato sredi meseca odprli tudi restavracije in lokale.