1000 delavcev manj

V Gorenju bodo množično odpuščali

B.K.
22. 4. 2020, 19.28
Posodobljeno: 22. 4. 2020, 19.56
Deli članek:

Vodstvo podjetja Hisense Gorenje je danes nepričakovano napovedalo množično odpuščanje.

STA
Hisense Gorenje v Velenju.

Vodstvo podjetja Hisense Gorenje je danes nepričakovano sklicalo sestanek, na katerem je zaposlene obvestilo, da bodo, tudi zaradi posledic pandemije, množično odpuščali. V celotni skupini, se pravi v Sloveniji in v Srbiji, nameravajo odpustiti 2.200 ljudi, poroča RTV Slovenija.

"Od tega jih je na naši lokaciji 1.000. 700 iz d.o.o.-ja, se pravi proizvodnje in 300 iz HGE-ja, se pravi režije," je za TV Dnevnik dejal predsednik sindikata SKEI Gorenje Žan Zeba. Delavci so ogorčeni in ne verjamejo, da je razlog za odpuščanje samo kriza zaradi pandemije. "Razlog je tudi koronavirus, a nas je to danes šokiralo. Delavci smo prerazporedili nekaj dopusta, pripravljeni smo bili na odrekanja v tej krizi, dobili smo tudi pomoč od države, verjetno s tem namenom, da bi se čim manj odpuščalo. Danes pa, kot strela z jasnega, 2.200 zaposlenih manj."

Podjetje je decembra napovedalo dvig učinkovitosti in manjša odpuščanja pa tudi gradnjo nove tovarne televizorjev v Velenju, ti načrti pa so zdaj padli v vodo. proizvodnja v Gorenju je v času karantene stala tri tedne, še vedno pa ni polno operativna. število naročil je ob tem drastično upadlo.

Prvi val odpuščanja naj bi se začel že po prvomajskih praznikih. Odpuščalo bi se naj v vseh sektorjih, nekaj bo mehkega odpuščanja in upokojitev, še poroča RTV Slovenija.