Svet

Sakašvili se vrača v Ukrajino

B.K./STA
22. 4. 2020, 18.19
Posodobljeno: 22. 4. 2020, 18.21
Deli članek:

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je danes sporočil, da mu je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponudil položaj namestnika predsednika ukrajinske vlade za reforme.

Profimedia
Takole neslavno je moral zapustiti Ukrajino. Zdaj se vrača.

"Skupaj s predsednikovo ekipo sem pripravljen na delo z vsemi domoljubnimi silami v ukrajinskem parlamentu in z drugimi političnimi silami v družbi, tako da bi Ukrajina prešla sedanjo globalno gospodarsko krizo in premagala izzive z minimalnimi izgubami," je sporočil na Facebooku.

Mihail Sakašvili je bil predsednik Gruzije med letoma 2004 in 2013, nato pa je odšel iz države, kjer so ga zaradi zlorabe položaja obsodili na večletno zaporno kazen.

Leta 2015 mu je takratni ukrajinski predsednik Petro Porošenko dal ukrajinsko državljanstvo in ga imenoval za guvernerja Odese. Zaradi kritiziranja mu je nato julija državljanstvo 2017 odvzel, februarja 2018 pa so ga ukrajinske oblasti aretirale v Kijevu in ga izgnale na Poljsko. Kmalu zatem se je preselil na Nizozemsko, od koder prihaja njegova soproga.

Iz tujine je med lansko predvolilno kampanjo podpiral Porošenkovega tekmeca Vladimirja Zelenskega, ki mu je po imenovanju maja lani vrnil državljanstvo. Kmalu zatem se je vrnil v Ukrajino ter dejal, da želi "sodelovati pri izgradnji nove Ukrajine".