PLEJBOJ

Kilogram banan ni dovolj, da se preiskava ustavi

Luka Tetičkovič
19. 4. 2020, 19.30
Posodobljeno: 19. 4. 2020, 19.40
Deli članek:

Je Breznik pri Rastoderju pil žganje še na račun česa drugega kot le donacije banan in čebule?

Mediaspeed
Breznik šefu 14 dni ni povedal, da je napihal. Hojs verjame, da je bil v stiski.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v sredo le sprejel odstop svojega državnega sekretarja Franca Breznika, a šele po tem, ko je od policije dobil zagotovila, da na Breznika niso čakali v zasedi.

Twitter
Breznik z Alenko Gotar in Heidi Klum

O Brezniku krožijo anekdote človeka, ki življenje zajema z veliko žlico. Najbolj znana je skupna fotografija z manekenko Heidi Klum in slovensko pevko Alenko Gotar, na kateri ni videti njegove leve roke, desna pa počiva na Gotarjevi. Breznik naj bi se prijateljem hvalil, da je s Klumovo preživel noč v avstrijskem Gradcu. »Mogoče ja, mogoče ne,« pa je dejal, ko so ga glede tega povprašali mediji.

»Čudim se sicer, zakaj so policisti to zgodbo prej povedali novinarjem kot meni. Ta zgodba je za mene še vedno vprašljiva,« je dejal Hojs, ki je Breznika opisal kot prijetnega, delovnega, navihanega človeka, ki se je svoje napake zavedal, a je upal, da ne bo prišla na plan. Ob tem zanj ni bilo dvoma, da bo moral odstopiti, je dodal Hojs, želel si je le časa za premislek.

Hojs je odgovarjal tudi na vprašanja, zakaj je bil Breznik s službenim vozilom MNZ v distribucijskem centru trgovske znamke Derby, ki jo upravlja podjetje kralja banan Izeta Rastoderja. Prav ta distribucijski center so v začetku leta obiskali kriminalisti, ki so iskali dokaze zaradi sumov trgovine s prepovedanimi drogami.

Podjetje Rastoder je sicer od revije Reporter zahtevalo objavo popravka. »Niti Izet Rastoder, niti družba Rastoder, družba za gostinstvo in trgovino, d. o. o., niti kdorkoli od zaposlenih v navedeni družbi ni osumljenec v (teh) zadevah,« so zapisali, »prav tako zoper kogarkoli od predhodno navedenih ne teče nobena kazenska ali policijska preiskava. Izet Rastoder želi ponovno pojasniti, da je njegova družba bila zlorabljena s strani kriminalnih združb za tihotapljenje mamil.«

STA
Lova na čarovnice med policisti ne bo, zagotavlja Hojs, a je razočaran, da je o svojem sekretarju bral v medijih.

Preiskava vendarle poteka

Pri tem je nenavadno, da v podjetju Rastoder vedo, da policisti zoper njih ne vodijo preiskave, saj policisti medijem na ta vprašanja ne odgovarjajo že vse od svojega obiska distribucijskega centra. Preiskava očitno vendarle poteka, tako gre brati izjavo Hojsa. »Če kdo misli, da lahko državni sekretar v zameno za kilogram banan uredi, da se podjetje izogne preiskavi ali da bo ta izvedena nestrokovno, se o tem temeljito moti,« je bil jasen.

Podjetje Derby je namreč občini Lenart doniralo dve paleti banan in paleto čebule, donacijo pa je med delovnim časom uredil državni sekretar Breznik. Slednji nam na vprašanja ni odgovarjal, za ta del zgodbe smo se zato obrnil na župana Lenarta Janeza Krambergerja.

»On se je s tem podjetjem čisto sam dogovarjal, da bi podjetje doniralo, in to sta Rdeči križ in Karitas nato razdelila,« je dejal Kramberger, ki je pojasnil, da je Breznik le zaključil zgodbo, ki jo je začel pisati še kot poslanec državnega zbora. Poslanski mandat je namreč vrnil, ko je prevzel sekretarske dolžnosti.

Občina Lenart
Donacija, ki jo je ob nekaj kozarčkih za Lenart izposloval Breznik.

Sestanek pri Rastoderju preverja KPK

Navihani Breznik, kot ga je opisal Hojs, je v službenem vozilu po ljubljanski obvoznici vozil 120 kilometrov na uro, ko so ga policisti ustavili, pa je napihal še dvakrat čez dovoljeno mero – 0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Vračal se je s sestanka v podjetju Rastoder, ki je v preiskavi.

Breznik se domnevno vrača v poslanske klopi, na naše vprašanje, ali bo vrnil tudi poslanski mandat, nam namreč ni odgovoril. Komisija za preprečevanje korupcije je medtem sporočila, da zoper Breznika sicer niso prejeli nobene prijave, vendar bodo v okviru svojih pristojnosti preverili, ali so bile okoliščine sestanka v podjetju Rastoder sporne.

»Če bo pri tem ugotovila sume kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, bo postopek uvedla. Komisija pri tem opozarja, da za funkcionarje v slovenski vladi in na ministrstvih velja etični kodeks, ki vsebuje tudi jasne napotke, da naj funkcionar ravna in se vede tako, da prispeva h krepitvi zaupanja javnosti v svoje delo in integriteto, v delo in integriteto vlade ter organa, v katerem opravlja funkcijo. Pri opravljanju svoje funkcije mora paziti na vpliv osebnih ali zasebnih interesov na izpolnjevanje uradnih dolžnosti in ob morebitnem nasprotju interesov upoštevati načela kodeksa,« pojasnjujejo v KPK.

Odgovore, ali je Breznik pri Rastoderju z žganico nazdravljal le ob donaciji ali tudi ob kakšni izmenjavi uradnih informacij, bo torej dala uradna preiskava.