Med okuženimi ni Slovencev

Za covidom-19 umrla uslužbenca pri Natovi misiji na Kosovu

B.K./STA
19. 4. 2020, 14.11
Posodobljeno: 19. 4. 2020, 14.12
Deli članek:

Zaradi koronavirusne bolezni 19 sta umrla dva civilista, ki sta delala pri mednarodni misiji Kfor pod vodstvom zveze Nato. Pri misiji so v soboto pozno zvečer še potrdili, da se je z novim koronavirusom okužilo več vojakov. Med njimi ni slovenskih, so potrdili pri Slovenski vojski.

Profimedia
Kfor

Iz Prištine so sporočili, da sta dva civilna uslužbenca umrla zaradi covida-19. Po poročanju lokalnega časnika Koha Ditore, ki navaja vire blizu misije, je eden od umrlih 70-letni državljan Kosova, ki je bil zaposlen v bazi Bondsteel na vzhodu države.

Misija Kfor šteje skupno okoli 3500 vojakov, pri kolikih so potrdili okužbo, zaenkrat ni znano. Med njimi je najmanj en avstrijski vojak, ki ga bodo na zdravljenje ta teden prepeljali v Avstrijo, saj da je v domovini boljša zdravstvena oskrba, je za tiskovno agencijo APA sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za obrambo Michael Bauer.

So pa v okviru misije ločili vse osebe, ki so bile v stiku z okuženimi in jih dali preventivno v karanteno.

Iz misije so preko Twitterja še sporočili, da bodo še naprej opravljali svoje dolžnosti ter zagotavljali varno okolje in svobodo gibanja za vse na Kosovu.

Med okuženimi vojaki na Kosovu ni Slovencev

Med slovenskimi vojaki, ki delujejo v misiji Kfor na Kosovu, za zdaj ni potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes povedal načelnik oddelka za odnose z javnostmi generalštaba Slovenske vojske, polkovnik Marjan Sirk.

Dodal je, da je bilo nekaj slovenskih vojakov v izolaciji, potem ko so se gibali v določenih občinah, kjer so imeli v občinskih zgradbah, v katerih delujejo, potrjene primere okužbe z virusom sars-cov-2. "Na koncu se je izkazalo, da so bili vsi negativni. Uradno tako nimamo nobenega potrjenega primera na Kosovu," je povedal Sirk.

"V okviru misije na Kosovu izvajamo vse predpisane ukrepe, merjenje temperature, umivanje rok in ostalo. Strožjih ukrepov ne sprejemamo," je še pojasnil. Povedal je, da sicer slovenski vojaki zaradi pandemije že tako hodijo na naloge le v nujnih primerih. "V bazah pa izvajamo vse ukrepe, ki so predpisani," je dodal.