javno mnenje

V času epidemije povečano zaupanje v civilno zaščito, zdravstvo in druge institucije

B.K./STA
19. 4. 2020, 15.38
Posodobljeno: 19. 4. 2020, 15.43
Deli članek:

Zaupanje v institucije, ki so ključnega pomena v času epidemije, ter v nekatere predstavnike teh institucij, se je sodeč po rezultatih meritve Valicona v času epidemije povečalo.

STA
Anketirani najbolj zaupajo civilni zaščiti.

Po oceni anketirancev so se v zadnjem mesecu izkazale bolj ali manj vse institucije, ki so v teh razmerah ključne, ugotavljajo pri Valiconu, kjer so zaupanje merili po štiristopenjski lestvici, od "sploh ne zaupam" do "zelo zaupam".

Na vrhu lestvice 20 opazovanih institucij in nekaterih predstavnikov je civilna zaščita (67-odstotna stopnja zaupanja). Sledijo predstavniki zdravniške stroke s 60-odstotnim zaupanjem, na tretjem mestu pa je zdravstveni sistem s 55 odstotki zaupanja.

Sledita policija (46-odstotna stopnja zaupanje) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) (39-odstotna stopnja zaupanja). Policiji je stopnja zaupanja narasla za 20 odstotnih točk v primerjavi z novembrom lani.

Prvi peterici sledita vojska z 28-odstotno stopnjo zaupanja in trgovine z 22-odstotno stopnjo zaupanja. Zadnji dve s pozitivno stopnjo zaupanja sta Radiotelevizija Slovenija z 11-odstotno in kar 45 točkami rasti ter spletne trgovine z devetodstotno stopnjo zaupanja.

Bobo
Visoko stopnjo zaupanja si je prislužilo slovensko zdravstvo.

Zaupanje v vlado in druge politične institucije poskočilo, a je še vedno negativno

Ostalih 11 izmerjenih institucij in predstavnikov ima sodeč po Valiconovi raziskavi negativno stopnjo zaupanja. Vlada je na 14. mestu, s stopnjo zaupanja minus 40 odstotkov. Pri Valiconu so poudarili, da je to še vedno za 15 odstotnih točk bolje kot novembra 2019 in za vlado sploh najboljši rezultat, odkar izvajajo raziskavo Ogledalo Slovenije.

Čeprav so institucije političnega podsistema z izjemo vlade na zadnjih petih mestih, z negativno stopnjo zaupanja, pa je njihov rezultat najboljši, odkar izvajajo to raziskavo.

Gre za javnomnenjsko raziskavo Valicona, ki so jo izvedli med 11. in 13. aprilom na vzorcu 561 ljudi v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si.