Pametno odpiranje družbe

"Navadimo se na novo realnost! Verjetno počitnic v tujini ne bo." Tudi kavice bodo drugačne

G.G.
11. 4. 2020, 11.29
Posodobljeno: 11. 4. 2020, 13.10
Deli članek:

Direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman pravi, da se novi koronavirus ne obnaša povsem tako kot običajni sezonski virusi.

Bobo
Poletje bo drugačno.
"Verjetno letos počitnic v tujini ne bo. Potovanje znotraj Slovenije bo odvisno od epidemioloških trendov," meni Aleš Rozman.

Rozman je na začetku povedal, da so zaznavni ugodni trendi, število sprejetih v bolnišnic počasi pada, postopno bo verjetno padlo tudi število bolnikov v intenzivni negi. "Bistveno je, da prednosti in ugodnosti, ki smo jih dobili z res dobrim režimom ukrepov proti epidemiji, ne zapravimo v naslednjem tednu ali dveh," ocenjuje Rozman.

Rozman meni, da smo v boju zoper koronavirus ena najuspešnješih držav doslej. Zato opozarja, da moramo "na pameten način odpirati družbo," s sledenjem dogodkov, da se ne znajdemo na točki, kjer smo bili pred 14 dnevi. Po njegovem mnenju je smiselno  sproščanje ukrepov v tistih dejavnostih gospodarstva, ki imajo malo osebnega kontakta in tako nizko stopnjo nevarnosti prenosa bolezni. Druženja v skupinah se bomo morali izogibati še dalj časa. 

"Navadimo se na novo realnost, tesnim kontaktom se bomo še naprej izogibali, družba 1,5 metra bo ostala," je napovedal Rozman, ki dodaja, da bomo v javnih prostorih še naprej nosili maske, da bomo obvarovali druge pred nami, če smo slučajno okuženi. Zaščita je potrebna zlasti zato, ker nekateri prebolevajo okužbo brez simptomov, zato so koristni "maske, umivanje in razkuževanje rok." Do prekuženosti je po njegovem predvidevanju še dolga pot, več mesecev, če ne celo let. "Ne moremo si privoščiti, da bi epidemijo nekontrolirano spustili med prebivalstvo, to bi preseglo kapacitete bolnišnic. Ob takšnem scenariju bi se nam lahko zgodilo, da tudi ljudje, ki imajo neko banalno zdravstveno težavo, ne bi dobili mesta v bolnišnici zaradi prenatrpanosti in izpada kadra," je pojasnil.

STA
Rozman je ocenil, da je Slovenija doslej v boju proti epidemiji "verjetno ena najuspešnejših držav"

Sledenje kontakov po skandinavskem modelu

Dotaknil se je tudi občutljive teme sledenja prek telefonske aplikacije. Rozman priznava, da azijski način sledenja ni najbolj primeren za Slovenijo, zato se ozirajo po aplikacijah, ki jih uporabljajo v Skandinaviji. Takšne, ki bi opozarjale osebe, da so bili v stiku z bolnikom. Pomembno se mu zdi, da vemo, s kom je bil oboleli v kontaktu, kar je zanj "pomemben prispevek k zajezitvi epidemije."