"Od mrtvih se učimo za žive"

"Šokantne" ugotovitve šefa sodne medicine v Hamburgu glede smrti "zaradi koronavirusa"

R.T.
11. 4. 2020, 10.15
Posodobljeno: 11. 4. 2020, 15.25
Deli članek:

Specialist sodne medicine dr. Klaus Püschel ima vsaj nekoliko drugačen pogled na koronavirus in škodo, ki jo prinaša človeštvu.

Reuters
Fotografija je simbolična

Vodja inštituta za sodno medicino v Hamburgu in njegovi kolegi si prizadevajo, da bi čim bolj natančno preiskali smrti z ali zaradi zloglasnega koronavirusa, ki je na človeka najverjetneje preskočil na pošastni tržnici z živalmi v Wuhanu, kar se prepogosto pozablja. "Od mrtvih se učimo za žive. Poskušamo razumeti, zakaj so dejansko umrli okuženi s koronavirom. Kako je virus vplival na delovanje srca, pljuč in drugih organov," je za Focus Online povedal 67-letni Klaus Püschel.

Njegova teza je pre(drzna), v teh časih skoraj heretična. Püschel pravi, da nas virus sars-cov-2 ne ogroža pretirano iz zdravstvenega vidika, povzročil pa bo "astronomsko gospodarsko škodo". Prepričan je, da smrtnost zaradi tega koronavirusa ne bo bistveno vplivala pri skupem številu mrtvih na leto.

Kakšna so dognanja njegove ekipe pri obdukcijah umrlih za koronavirusom, torej tistih, za katere so pred obdukcijo kot vzrok smrti razglasili koronavirus. V Hamburgu (3500 okuženih in 53 mrtvih) še niso imeli primera smrti "zdravega" človeka, vsi umrli so imeli po njihovi strokovni oceni hude predhodne oziroma pridružene bolezni, hude bolezni, kot so rak, srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen, pljučne bolezni ali pa so bili kronični kadilci in ljudje s prekomerno težo.

V tem času strahu in nelagodja želi Püschel pomiriti prebivalstvo, vsaj v Hamburgu in okolici. "Covid-19 je v izjemnih primerih smrtno nevarna bolezen, v večini primerov pa gre za precej blago virusno infekcijo," trdi Püschel. Na tem mestu dodajmo, da se z njim najverjetneje ne bi strinjali številni drugi zdravstveni strokovnjaki.

Püschel meni, da imajo v Nemčiji vse pod nadzorom, kakovosten zdravstveni sistem, ki obvladuje epidemijo. Na vprašanje o smotrnosti političnih potez, kot so omejevanje gibanja in drugi ukrepi, pa se 67-letni specialist sodne medicine le nasmehne in odgovori: "Vesel sem, da nisem politik. Povem pa lahko, da bi kot zdravnik sprejel drugačne ukrepe."