Samozaposleni

Država pozabila na 100.000 Slovencev in njihove družine

Žiga Kariž
14. 3. 2020, 20.05
Posodobljeno: 14. 3. 2020, 20.30
Deli članek:

Država je predstavila ukrepe, s katerimi bo omilila vpliv krize za zaposlene in delodajalce, ob tem pa, kot kaže, popolnoma pozabila na skoraj 100.000 samozaposlenih, ki bodo posledice krize občutili najbolj

Matija Sušnik / Državni zbor
Minister Počivalšek rad poudarja pomen malih podjetnikov, v času krize je nanje pozabil.

Ko je zdaj že bivša ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer predstavljala interventni zakon in ukrepe, ki naj bi omilili težave krize zaradi koronavirusa, je završalo predvsem med samozaposlenimi. Na njih se namreč ne nanaša niti en ukrep. Samostojno zaposleni v kulturi, samostojni podjetniki in ostali samostojni poklici so ostali, kot kaže, prepuščeni sami sebi. Ob tem, da ne glede na to, ali imajo delo ali ne, ali imajo zaslužek ali ne, morajo državi odvesti vsaj plačilo prispevkov. To po novem znaša nekaj več kot 400 evrov. Ko je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pojasnjeval ukrep, se mu je na začetku zareklo, da odlog plačila davkov in plačilo na obroke velja tudi za prispevke, a se je kasneje popravil. Tudi Furs je izdal pojasnilo, v katerem so zapisali, da pri plačilu prispevkov odpustkov ni.

Šokantna zavrnitev

Ko so na Ekonomsko-socialnem svetu obravnavali predlog interventnega zakona, je Obrtno-podjetniška zbornica zahtevala sprejetje sklepa, v katerem je zapisano, da mora Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v roku 15 dni pripraviti interventni zakon, s posebnim poudarkom na ukrepih blaženja izpada dohodka samozaposlenih. A na veliko razočaranje vseh samozaposlenih je ministrstvo za gospodarstvo zahtevalo umik tega sklepa. Poteza je razburila vodstvo OZS, ki je nekdanji ministrici Klampferjevi in ministru Počivalšku napisalo javno pismo, v katerem so zapisali, da je to nedopustno in zahtevajo, da pristojni ministrstvi najdeta rešitve.

P.K.
Številni SP-ji so čez noč ostali brez vseh dohodkov.

Iskanje rešitev

Medtem med samozaposlenimi vre. Številni, predvsem tisti, ki delujejo na področju kulture, umetnosti, v storitvenih dejavnostih in na področju turizma, so čez noč ostali brez vsakih dohodkov in sredstev za preživetje. Številni svoje skrbi izražajo na družbenih omrežjih, kjer je bila že ustanovljena skupina, v katero se je v enem dnevu včlanilo 2200 samostojnih podjetnikov. Ena od članic skupine je tako povzela misli mnogih: »Kot vedno so SP-je pozabili. Tako kot edini nikoli nismo imeli plačane bolniške, tako imamo edini najvišje prispevke in davke, ki so nam jih v zahvalo še dvignili pred tednom dni. Tako zdaj za edine niso poskrbeli kot za vse druge. Kljub temu, da pokrivamo in plačujemo vse tisto, kar država drugim podari. Čeprav ne zaslužimo niti enega evra, ker ne obratujemo zaradi virusa. Torej nič ne zaslužimo, plačevati moramo pa vseeno državi prispevke.« Samostojni podjetniki zaradi eksistencialne krize, ki jim grozi, seveda ne morejo stati križem rok. Kot je razbrati, nameravajo številni opustiti dejavnosti in se prijaviti na Zavodu za zaposlovanje ter čakati na pomoč Centra za socialno delo. A za marsikoga zadeve niso tako preproste. Če hočete zapreti SP, morate imeti namreč poravnane vse obveznosti. Poleg tega so številni prejeli državne subvencije, ki bi jih morali ob predčasnem zaprtju vrniti. Številni tujci, ki delajo pri nas, pa bi ob zaprtju SP izgubili vize.

Upanje umre zadnje

Kljub vsemu med samozaposlenimi še vedno tli upanje, da se bo država spomnila nanje in jim ne bo treba preživetja iskati na Zavodu za zaposlovanje. Ne nazadnje država od samozaposlenih vsak mesec pobere vsaj 40 milijonov prispevkov.