krizni Sestanek

Na seji kriznega štaba tudi Jelko Kacin. Kakšno vlogo bo igral?

B.K./STA
14. 3. 2020, 21.15
Posodobljeno: 14. 3. 2020, 21.22
Deli članek:

V parlamentarnih prostorih se v širši sestavi sestaja krizni štab za obvladovanje koronavirusa, ki bo po pričakovanjih sprejel nove ukrepe. Poleg ministrov je bilo ob prihodu videti še nekaj znanih obrazov.

Bobo
Jelko Kacin

Ob premierju Janezu Janši naj bi bilo videti Jelka Kacina, poroča Slovenska tiskovna agencija. Kacin je leta 1990 postal namestnik Janše, ki je bil takrat obrambni minister. Leta 1991 je kot član Slovenske demokratične zveze postal minister za informiranje, ustanovil je Slovensko tiskovno agencijo, med slovensko osamosvojitveno vojno pa je informiral javnost z vaskodnevnimi tiskovnimi konferencami. Kasneje je deloval znotraj stranke Liberalna demokracija Slovenije, marca 1994, po aferi Depala vas, pa je nasledil odstavljenega Janšo na položaju ministra za obrambo in to funkcijo opravljal do parlamentarnih volitev leta 1996. Kasneje je bil poslanec in Evropski poslanec.

Premier je na popoldanski novinarski konferenci omenil, da bodo v sklopu kriznega štaba določili komunikatorja z javnostmi. To bi bila najbolj informirana oseba, ki bi bila sposobna odgovarjati na vsa vprašanja javnosti in biti dnevno v stiku z novinarji. Kacin ima vsekakor potrebne reference.

Na seji pričakujejo nove ukrepe

V širšem kriznem štabu so poleg vladne ekipe še strokovnjaki z različnih področij. Pričakovano se seje štaba udeležuje poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je ob prihodu dejal le, da nocoj pričakuje sprejem novih ukrepov. Katerih, ni pojasnil, predlogov pa je veliko.

Seje se udeležuje tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, z novim ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem pa je prišel tudi njegov predhodnik Aleš Šabeder, od katerega je pravkar prevzel posle.

Ob prihodu na sejo štaba je nekaj ministrov novinarjem povedalo, da pričakujejo sprejem novih ukrepov za obvladovanje koronavirusa. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je izpostavil razmere v domovih za starejše in drugih socialnih zavodih. Razmere so po njegovem mnenju težke, a ne nerešljive: "Če bomo vsi resno vzeli ukrepe, ki jih bo krizni štab pripravil in predpisal, če bomo ravnali samoomejevalno, lahko po mojem mnenju najhujše še preprečimo."

STA
Janez Janša

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v izjavi novinarjem ocenila, da bodo ukrepi zaostreni, kolikor je možno. Predvsem in striktno le z namenom, da zagotovimo zdravje in varnost prebivalcev Slovenije, je poudarila. V teh dneh je po njenih besedah ključno, da ljudje ostanejo doma: "Bodite varni, ne družite se z drugimi, niti ne hodite pretirano v naravo. Teh nekaj tednov je treba vzdržati."

Kot je pojasnila, bodo vzgojno-izobraževalni zavodi zaprti do nadaljnjega, zanesljivo dva tedna, če bo treba, pa še dlje.

Ne bodo več testirali vseh obolelih

Do 14. ure so sicer v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom opravili 5369 testiranj, okužba je bila potrjena pri 181 osebah. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je umrl starostnik iz Metlike, sicer kronični bolnik, ki je bil okužen z novim koronavirusom, je neuradno izvedela STA. Vlada informacije še ni potrdila.

Nova vlada je ob tem danes sporočila, da bo spremljanje širjenja novega koronavirusa spremenjeno. Ljudi z okužbo dihal, ki ne bodo potrebovali bolnišnične oskrbe, ne bodo več testirali, pač pa bodo stanje ocenjevali na podlagi števila obolelih. Premier Janez Janša je kot najpomembnejši ukrep izpostavil samoizolacijo.

Vlada je krizni štab za obvladovanje koronavirusa ustanovila na ustanovni seji, na kateri se je sestala po petkovi izvolitvi ministrske ekipe v DZ. Krizni štab vodi premier Janša, medtem ko je sekretar štaba postal nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik.