Ukrepi delujejo

Slovenija pri odzivu na koronavirus “vzor drugim državam”

B.K.
6. 3. 2020, 08.58
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 09.26
Deli članek:

Vodja oddelka za infektologijo prestižne univerzitetne bolnišnice Charité v Berlinu Andrej Trampuž je prepričan, da se je Slovenija vzorno pripravila na izbruh novega koronavirusa.

STA
Infekcijska klinika UKC Ljubljana

“Slovenija je torkat res ena od držav, ki se je prav vzorno pripravila,” je v oddaji Odmevi na prvem program Televizije Slovenija včeraj dejal Andrej Trampuž, ki je vodja oddelka za infektologijo na prestižni evropski bolnišnici Charité v Berlinu. “Veste, da sem vedno bil kritik, če kaj ni bilo v redu. A tokrat je potrebno pohvaliti,” je svoje slovenske kolege v oddaji pohvalil Trampuž. “Če bodo delali tako naprej, bo Slovenija res lahko vzor drugim državam, kar me kot Slovenca zelo veseli.”

Tudi v Nemčiji se srečujejo s številnimi novimi primeri okužbe s tem virusom, a po besedah Trampuža “panike ni, saj se je tudi Nemčija dobro pripravljala. K sreči smo imeli na voljo veliko novih izkušenj, ki so jih pridobili Italijani, in s tem poskušamo to epidemijo zajeziti in preprečiti širjenje okužbe.”

V naslednjih dveh tednih lahko pričakujemo "bistveno povečanje" okužb

Slovenija ima po njegovme mnenju relativno malo primerov, kar kaže na to, da so bili ukrepi dosedaj učinkoviti. “Glede na to, da je Italija tako blizu, bi bilo za pričakovati več primerov. To, da je samo nekaj primerov, pomeni, da so bili ukrepi uspešni. Verjetno bo pa v Sloveniji, ravno tako kot v drugih državah, v naslednjih dveh tednih prišlo do bistvenega povečanja novih okužb in tudi težkih primerov, podobno kot to vidimo tudi pri gripi.”

Bobo
Obvestilo UKC Ljubljana morebitnim okuženim.

Ker zdravil oziroma cepiva proti novemu koronavirusu in bolezni, ki jo povzroča zaenkrat še ni, ostajata dva preprosta ukrepa, trdi Trampuž. “Izolacija in karantena. Predvsem moramo preprečiti širjenje na večjih srečanjih.”

Gripa v aboslutnih številkah še vedno smrtonosnejša

Ob tem je slovenski zdravnik poudaril še, da je gripa letos na naših tleh mnogo bolj razširjena kot novi koronavirus in prav tako bolj smrtonosna. “V Nemčiji imamo 120.000 ljudi okuženih z virusom gripe, pa tudi smrti zaradi gripe je več. V nemčiji več kot 200 ljudi. Pa imamo in zdravila in cepivo.”