Okužen deželni tajnik Slovenske skupnosti

Koronavirus odnesel seje deželnega sveta v Trstu

G.G./STA
4. 3. 2020, 09.52
Posodobljeno: 4. 3. 2020, 10.00
Deli članek:

V italijanski deželi Furlanija - Julijska Krajina (FJK), ki meji na Slovenijo, se je število okuženih s koronavirusom povzpelo na 15.

Profimedia
Fotografija je arhivska
Glede na zadnje torkove podatke so doslej v Italiji okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2263 ljudeh. Umrlo je 79 ljudi, medtem ko jih je 160 že ozdravelo. Veliko večino primerov so našteli v Lombardiji, Benečiji (Veneto) in Emiliji - Romanji.

Kot poročajo lokalni italijanski mediji in Primorski dnevnik, se je z virusom okužil član deželnega sveta FJK in deželni tajnik stranke Slovenske skupnosti Igor Gabrovec. Deželna vlada je pozno v torek sporočila, da so ga zadržali na opazovanju na oddelku za nalezljive bolezni v bolnišnici na Katinari. Še pred tem je bil sicer nekaj časa v deželnem svetu.

Predsednik deželnega sveta Piero Mauro Zanin je v dogovoru z deželnim predsednikom Massimilianom Fedrigo preklical sklic zasedanj deželnega sveta za danes in v četrtek. Med drugim bodo poslopje razkužili. Nekaj Gabrovčevih kolegov, ki so bili z njim v stiku, je po poročanju časnika Il Piccolo v karanteni.

Gabrovec se je sicer nedavno prek letališča v Trevisu vrnil s počitnic. Primorskemu dnevniku je pojasnil, da sam ne ve, kje bi se lahko okužil, saj da je vsepovsod srečeval ljudi.

Število okuženih v FJK je po poročanju Il Piccola naraslo na 15. Številne primere povezujejo z univerzo v Vidmu, kjer so se 20. februarja trije profesorji in njihova kolegica iz Trsta z novim koronavirusom okužili na srečanju s kolegom iz Piemonta.

V FJK so do konca tega tedna kot preventivni ukrep zaprte šole in univerze.